През 1964 г. Айзък Азимов написа, че след 50 години ще живеем в свят на научна фантастика. Сред някои от неговите пророчества, които се сбъднаха, са разтворимото кафе, автономните автомобили и прахосмукачките - роботи.

Но визията на Азимов се оказа недостатъчна за някои от постиженията на съвременността - като клонираните животни, трансплантациите на бионични крайници и квантовата телепортация.

Сайтът Wired.com дава примери за някои от технологиите, които ни доближиха до писаното в научнофантастичните романи и дори предложиха повече, отколкото писателите някога са си представяли. Eто ги:

 

В първия роман на Урсула Ле Гуин "Светът на Роканон",  тя пише за ансибъла – устройство, което позволява на хората да общуват през астрономически разстояния. Този септември учени от Женевския университет успешно телепортираха фотон на разстояние от 25 километра.

 

В романи като "Кървава музика" на Грег Беър и "Диамантената ера" на Нийл Стивънсън плуващите в кръвта мини роботи са често използвана концепция. Но таи година учените създадоха миниатюрни роботчета, които един ден ще може да влизат в кръвоносната система, да правят изследвания и да лекуват.

 

През май Администрацията по храните и лекарствата на САЩ одобри роботизирана ръка, излязла сякаш от "Империята отвръща на удара". Този месец лекари от института "Джон Хопкинс" имплантираха два изкуствени крайника, управлявани с мозъчни вълни, на пациент с ампутирани ръце.

 

В класиката на Артър Кларк "Градът и звездите" компютър съхранява ДНК на безсмъртните жители, позволявайки временно на някои от тях да живеят в истински тела. През годината Гугъл съобщи, че иска да съхрани генома на всеки в облака.

 

От тази година скайп даде възможност на всеки да осъществява видео разговор със симултанен превод на почти всеки език. Това е същото като универсалния преводач в "Стар трек".

 

Говорейки за "Стар трек", сигурно си спомняте фотонните оръжия. Тази година военноморските сили на САЩ започнаха за използват първото лазерно оръдие. Корабът "Понс", на който то е монтирано, е задължен да го използва само за собствената си отбрана.

Последното изобретение, произлязло от "Стар трек". Машината Foodini, която може да "отпечатва" цял куп ястия – от различни сладки, до пица и вегетариански бъргъри.

 

В "Шестият ден" героят на Шварценегер посещава магазин за клониране RePet, където поръчва копие на наскоро прегазено кученце. Въпреки, че клонирането на кучета се извършва от 2004 г., едва тази година корейската компания Sooam Biotech дава тази възможност на всеки, който си плати.

 

Благодарение на очилата Oculus Rift виртуалната реалност най-сетне е факт. Но пълното изживяване, като в романа Ready Player One на Ърнест Клайн, изисква и устройства, които предават дигиталния свят и чрез физическо усещане. Тези екзоскелетни контролери на Dexta Robotics са малко масивни, но са важната първа стъпка в получаването на генерирано от компютър усещане.

 

Някои изобретения са направо плашещи – като роботът-гепард на Масачузетския технологичен университет, който тича със скорост до 50 км/час и дори преодолява препятствия. Готино, но малко прилича на мутантите, които нагризаха почти до смърт Катон в Игрите на глада.

 

Една от основните линии в "Гатака" беше ДНК-анализатор, който героят на Итън Хоук трябваше да измами, за да стане космически пилот. Тази година австралийски учени направиха първия ръчен ДНК-анализатор.

 

Съвременните технологии са впечатляващи, но всеки знае, че бъдещето няма да пристигне официално, докато не се появят скейтбордовете на въздушна възглавница като този, който използваше Марти Макфлай в "Завръщане в бъдещето".

Въпреки известните ограничения, Hendo си заслужава да му бъде обърнато внимание.