В Киев цяла нощ се водеха ожесточени боеве, докато руските сили се опитаха да си проправят път към центъра на града. Но окупаторите срещнаха отпор от украинските военни.

Тежки боеве по улиците на Киев имаше през цялата нощ.

 

Тази сутрин градът продължава да е украински.

През цялата нощ експлозии разтърсваха столицата. По улиците се чуваше артилерийски огън, а публикация на страницата на украинските въоръжени сили във фейсбук казваше, че в града се води „активен бой“.

Хиляди жени и момичета прекараха нощта в метрото, докато мъжете се биеха.

 

Според Генералния щаб на украинската армия военните загуби на Русия са: 14 самолети, 8 хеликоптери, 102 танка. Убити са над 3500 войници, а близо 200 са пленени.

Ройтерс съобщава, че президентът Джо Байдън е инструктирал Държавния департамент на САЩ да освободи 350 милиона долара военна помощ за Украйна.

„Повече от 50 000 украински бежанци напуснаха страната си за по-малко от 48 часа – мнозинството в Полша и Молдова“, каза ръководителят на агенцията на ООН за бежанците Филипо Гранди, добавяйки, че „много повече се придвижват към техните граници“.

Дмитро Кулеба: Кипър няма да блокира изхвърлянето на Русия от SWIFT

Тази сутрин Украйна успя да постигне значителна победа на дипломатическия фронт - Кипър вече не блокира инициативата да се извади Русия от глобалната платежна система SWIFT.

"Успяхме. Кипър потвърди, че няма да блокира решението да се изхвърли Русия от SWIFT. Украинската дипломация продължава да работи 24/7 и да постига важни решения и да защитава Украйна от руските нашественици".

Кипър е сред най-големите чуждестранни инвеститори в Русия (всъщност, става въпрос за руснаци с компании, регистрирани в Кипър). Втората най-голяма банка на острова е руска.

Вчера и други страни, които твърдо отказваха да извадят Русия от SWIFT смекчиха позициите си. Външният министър на Италия Луиджи ди Майо оповести, че страната му няма да налага вето върху подобно предложение. Германският финансов министър Кристиан Линднер обяви, че преди да се предприеме толкова радикална стъпка, Берлин трябва да изследва последиците за икономиката на държавата.