Правителството на Португалия реши да спре издаването на граждани на Русия "златни" визи заради "ситуацията" около Украйна, предаде ТАСС.

Агенцията се позова на интервю на португалския външен министър Аугушту Сантуш Силва за тв канала CNN Portugal.

Португалската служба за чужденци „вече спря разглеждането на всякакви молби за разрешение за пребиваване (в замяна) на инвестиции от руски граждани“, казва министърът.

„Пакетът от санкции, одобрен от ЕС с подкрепата на Португалия, включва ограничения срещу стотици хора“, добави той. „Активите в Португалия на всеки руски гражданин, който е включен в този списък, ще бъдат незабавно замразени, независимо дали той има португалско гражданство или не.“

През последните 10 години Португалия е издала на руски граждани над 430 такива визи срещу общи инвестиции от над 277 милиона евро, които те са направили в страната. Това означава, че средният руски носител на португалска "златна виза" е вложил над 644 000 евро в страната на Вашку да Гама и Жозе Барозу.

Както Клуб Z писа, у нас нещата са на фаза - на първо четене в НС се гласува да отпаднат т. нар. "златни паспорти", но не и "златните визи".