Химнът на Русия няма да бъде изпълняван, ако руски спортисти спечелят състезания под егидата на Международната федерация по гимнастика (ФИГ), съобщиха от пресслужбата на централата, цитирани от БТА.

„Националните знамена на Русия и Беларус не трябва да се развяват и химните не трябва да се изпълняват на организирани от ФИГ събития до следващо нареждане. Всички състезания от Световната купа и Чалъндж турнирите, планирани да се проведат в Русия и Беларус, са отменени“, се казва в изявлението от ФИГ.

Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) призова още вчера националните спортни федерации да не използват знамената на Русия и Беларус във всички международни състезания.

Президентката на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова изрази разочарование от решението на Международната централа по гимнастика, съобщи тя пред агенция ТАСС и БТА.

„Разстроена съм“, коментира кратко Винер-Усманова.

Така ФИГ се присъедини към УЕФА и Международната автомобилна федерация (ФИА), които започнаха да налагат органичения на Русия заради инвазията в Украйна. Европейската футболна асоциация отне домакински мачове на руските отбори и финала на Шампионската лига от Санкт Петербург.

А в края на септември няма да има Формула 1 в Сочи. След призива на МОК се окачват действия и от страна на други федерации и институции.

Късат се договори със спонсори, отказват се ангажименти и т.н.