Лидерът на БСП Михаил Миков призна, че изминалата година е най-тежката за столетницата. Той се обърна с послание към съпартииците си и симпатизантите на червената идея, като изразява надежда, че следващата Коледа ще бъде посрещната с много повече успехи. Ето какво още казва Миков в новогодишното си обръщение, разпространено от БСП.

Остават броени дни до края на 2014 г. И ако краят на всяка година е период, в който всички традиционно се замисляме за изминалите дни, то по всичко личи, че днес ние, членовете и симпатизантите на БСП, имаме още повече основания да сторим това. Събитията от последните месеци, ни карат да се замислим за много неща, но и ни мотивират да почерпим сили от тази равносметка.

Това беше годината, в която БСП имаше най-лошите си изборни резултати от началото на прехода. Лоши бяха резултатите ни както на изборите за Европейски парламент, така и на изборите за национален парламент. Много са причините за това, но е ясно, че те не са само външни. Не са свързани само с коалиционни партньорства, нито пък само с крайно деструктивното и антидържавническо поведение на президента, на ГЕРБ и на Реформаторския блок. Причина за слабите ни резултати е и организационното състояние на партията, и слабата координация между отделни структури, недостатъчно последователната ни политика по някои въпроси, но и липсата на самочувствие и воля за победа у мнозина наши членове. Зависи само от нас да решим правилно вътрешните си проблеми, за да можем да се справим достатъчно ефективно с външните, както много пъти досега сме го правили. Днес съм убеден, че партията ни е на прав път и резултатите от това ще се реализират скоро.

Това беше годината, в която дискусията за някои вътрешно-партийни проблеми започна да се изнася извън форумите на партията по начин, при който правото на лично мнение и желанието за изява се превърнаха в самоцел, без да се държи сметка за интереса на партията. През изминалата година не един и два пъти ставахме свидетели на това как наши другари взаимно се нападаха и разменяха остри реплики чрез медиите. И това не допринесе особено много за укрепването на партията и влиянието й. Сигурен съм и виждам, че силата на партията да се справи със собствените си проблеми е по-голяма от индивидуалната гласовитост на този или онзи.

За няколкото месеца живот на 43-тото Народно събрание парламентарната ни група последователно отстояваше ангажиментите към всички, които ни дадоха доверието си. Ние няма да спрем да настояваме за въвеждането на прогресивното подоходно облагане за физическите лица, реализиране на стратегическите за България енергийни проекти, да се борим за интереса на трудовите хора, да защитаваме българския производител от едрия капитал и монополи, да твърдим, че членството в Европейския съюз и НАТО не значат само задължения, а и дават права, от които да България може да се възползва… да се борим за по-добър живот в справедлива държава. Отстояваме и категоричната позиция, че държавата е длъжна да осигури общодостъпно и качествено средно образование. Това е единственият път, по който една социалистическа партия може да претендира, че представлява интересите на по-голямата част от народа ни. Знам, че този път е верният.

Това беше, най-сетне, година, в която хора, биографично свързани с нашата партия, дадоха живот на нов политически субект – АБВ. Този субект претендираше да е ляв и да е алтернатива на БСП. Съвсем очаквано обаче се оказа, че основна цел на АБВ е консумацията на власт на всяка цена, без оглед на ценности и идеология, дори без оглед на интересите на всички онези, чиито интереси БСП последователно отстоява. С поведението си АБВ може и да е навредила на БСП, но в крайна сметка това поведение ще затвърждава позицията ни като истинската лява партия у нас. Днес аз знам, че занапред все повече хора ще припознават в наше лице партията, за която ценности като солидарност, справедливост имат значение, а борбата за достоен живот е кауза, която никога няма да предадем. 

В заключение Михаил Миков поздравява членовете и симпатизантите на БСП и им пожелава да не губят вяра през новата 2015 година.