Ферибот се запали в бурни води на път за Италия и в момента се провежда международна спасителна операция, предадоха световните агенции.

Капитанът нареди евакуация.

Корабът "Норман Атлантик", плаващ под италиански флаг, пътувал от западното гръцко пристанище Патра за Анкона на източния бряг на Апенините. На борда му има 466 души - 411 пътници и 55-членен екипаж. Съдът превозвал и 222 автомобила.

Морският съд подал сигнал за бедствие в 6 часа сутринта местно и българско време, когато се намирал на около 70 километра от остров Корфу в Йонийско море. Екипажът съобщил за пожар на долната палуба.

Пътници постоянно звънят на гръцки телевизионни екипи и цялата ни южна съседка е затаила дъх, докато слуша драматичните им разкази.

"Екипажът се опита да спусне някои от спасителните лодки, но не всички от нас успяхме да се качим на тях. Няма координация", разказва езин от пътниците.

"Тъмно е, долната част на ферибота гори. Ние сме на мостика и можем да видим приближаващ се кораб. Отворихме някои шкафове, взехме няколко спасителни пояси, опитваме се да се спасим", продължава той.

Засега не е ясно дали има пострадали или дали има хора във водата. Ако някой падне във водата, той трудно би оцелял дълго време там заради ниските зимни температури.

"Корабът вече е евакуиран", съобщи официален служител пред Ройтерс три часа след избухването на пожара.

130 души били прехвърлени на товарен кораб, намиращ се наблизо и притекъл се на помощ.

В спасителната операция участват властите на Италия и Албания. В района се намират други 7 кораба. Изпратени са и спасителни самолети С-130.

Причините за огъня засега са неизвестни.