Кремъл отрече руските военни да са атакували населени места в Украйна въпреки изобилието от доказателства, че жилищни сгради, училища и болници са били ударени по време на руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че цивилните жертви се дължат на членове на десни украински националистически групировки, използващи цивилни като щит и поставили военно оборудване в населени райони.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Снимка АП / БТА

 

Твърденията на Песков не можаха да бъдат потвърдени независимо и противоречат на изявления на украински официални лица, които обвиниха Русия, че е вземала на прицел цивилни.

Днес ООН докладва, че досега по официални данни в Украйна са загинали 102 цивилни, а 304 души за били ранени. Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет уточни, че очаква броят на реалните жертви да бъде много по-голям от официалния.

Песков не коментира руските искания в преговорите с украински официални лица, като каза, че е необходимо да се позволи преговорите да продължат, преди да се направи публичен коментар.

Той също така отказа да даде подробности за заповедта на руския президент Владимир Путин за привеждане на руските ядрени сили в повишена готовност.