Хиляди индонезийци се стекоха на международното летище "Джуанда" в град Сурабая на остров Ява, предаде АФП.

Те се надяват да получат някаква вест за своите близки, пътували с изчезналия самолет на компанията "Еър Азия".

Машината със 162-ма души на борда се загуби от радарите тази сутрин на път от Сурабая за Сингапур. Досега от нея няма следа. Властите са скептични, тъй като горивото е стигало само за 4 часа и половина във въздуха.

Малко преди изчезването на самолета пилотът поиска да лети на по-голяма височина заради лошо време с гръмотевични бури. Съобщено бе дори, че край островите Белитунг в Яванско море са забелязани отломки от самолет.

Най-трагично преживява случващото се 45-годишна индонезийка, която не пожела да спомене името си. Шестима нейни роднини са на борда на самолета.

"Те отиваха в Сингапур за празниците. Те винаги са летели с "Еър Азия" и никога не е имало проблеми. Шокирана съм от новината и съм много притеснена, че самолетът може да се е разбил", споделя жената.

Докато пътищата в Индонезия са в доста лошо състояние, през последните години разцъфтя въздушният транспорт с нискотарифни полети. Много компании обаче не спазват и най-елементарни правила за безопасност. Но досега не е имало инциденти с машини на "Еър Азия".

Властите в Индонезия прекратиха днес в 14 часа българско време издирването на самолета. Причина е падането на нощта в района на неговото изчезване.