"Турци сте!" скандираха някои от присъстващите днес на тържествата на връх Шипка по адрес на премиера Пламен Орешарски, предаде Дарик радио.

Това стана навръх 3 март, когато България отбеляза 136 г. от освобождението от турско робство.

"Да сме единни в нашето родолюбие, да се стремим да сме достойни наследници и да стъпваме внимателно по тази земя, за която дадоха живота си нашите предци", каза Орешарски в словото си. 

Освен него говори и домакинът на тържествата тази година - кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя изтъкна, че най-големият урок по родолюбие е даден именно от българските деца, наследници на опълченците, които преди 80 години събират дарения, за да изградят Паметника на свободата.

Честванията днес събраха хиляди млади хора от цялата страна, като колоната от автомобили бе спирана още в подножието на прохода. Част от присъстващите на тържествата вървяха пеш по 14 километра, за да стигнат до Паметника на свободата.

Отсъстваха дипломати от страните, участвали в освобождението на България. Това са Русия, Украйна, Финландия и Румъния. Орешарски уточни, че за отсъствието на представител на Киев се е знаело предварително.