Украинският президент Володимир Зеленски отново се обърна към западните държави с призив да създадат зона забранена за полети над страната му, за да спрат въздушните удари на руската авиация срещу цивилни обекти.

Този път поводът за призива му беше руски въздушен удар с осем ракети, който по думите на Зеленски изцяло е унищожил летището в град Виница.

„Току-що ме информираха за ракетна атака срещу Виница – 8 ракети. Нашата мирна Виница никога не е заплашвала Русия по никакъв начин. Ракетната атака е жестока, цинична, летището е напълно разрушено - каза Зеленски, цитиран от агенция УНИАН. - Те продължават да унищожават нашата инфраструктура, нашият живот, който сме изградили, нашите родители, нашите баби и дядовци, поколението украинци.

Всеки ден повтаряме: Затворете небето над Украйна. Затворете го за всички руски ракети, за руската авиация, за всички тези терористи. Направете хуманитарна въздушна зона без ракети, без авиобомби. Ние сме хора, ваш хуманитарен дълг е да защитавате хората и вие можете да го направите. Ако не направите това, ако не ни дадете самолети, за да можем да се защитим, тогава може да се направи само едно заключение – вие също искате да ни  убиват бавно. Това е отговорност и на политиците от света, и на западните лидери. От днес и завинаги“.

НАТО изключи по-рано създаването на зона свободна от полети, защото според алианса това ще въвлече още страни във войната. Руският президент Владимир Путин заяви, че ще разглежда държавите участващи в създаването на евентуална такава зона като воюващи със страната му. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че страната му работи с Полша, за да достави тя от своите изтребители, руско производство на Украйна. Киев иска именно такива машини, на които украинските пилоти са обучени да летят.