Цената на природния газ се повишава за март с 3,5% в страната, според приетото в понеделник решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Така номиналната стойност на мегаватчас ще бъде в размер на 113,73 лв. 

Увеличението е логично, като се има предвид, че страната започна да ограничава добива от хранилището в Чирен, както и изключително високите цени на европейските газови борси. Днес бе поставен нов рекорд за 1000 куб. м., които се търгуваха на стойности от над 3400 евро. 

КЕВР съобщи и че добивът от Чирен е напълно спрян с последната заповед на министъра на енергетиката Александър Николов и в момента е в режим на нагнетяване. Целта на тази мярка е да бъдат натрупани резерви в случай на криза с доставките на природен газ.

Спешното нагнетяване е нужно и с оглед на войната в Украйна и възможното прекъсване на доставките от Русия. България е една от най-зависимите от руския ресурс страни, защото в последните години не направи нищо по въпроса да диверсифицира доставките си, не построи и интерконектора с Гърция.