Руските сили са нарушили договореното временно прекратяване на огъня и са обстреляли хуманитарен коридор от обсадения град Мариупол, съобщи украинското външно министерство, цитирано от британската телевизия "Скай нюз".

Украинските и руските власти по-рано се договориха за хуманитарен коридор, който да позволи на цивилните да напуснат зоната на бойните действия.

 

"Прекратяването на огъня е нарушено! Руските сили сега обстрелват хуманитарния коридор от Запорожие за Мариупол. 8 камиона + 30 автобуса са готови да доставят хуманитарна помощ на Мариупол и да евакуират цивилни в Запорожие. Натискът върху Русия ТРЯБВА да се усили, за да я принуди да изпълнява ангажиментите си", гласи туитът на украинското външно министерство.

Нарушено е и временното примирие от предишни дни, посочва "Скай".

Положението в Мариупол е отчайващо - недостиг на храна, вода и електричество.

Украинският президент Володимир Зеленски каза по-рано, че дете е починало от дехидратация в града заради липсата на вода.

Ирина Верещук, вицепремиер на Украйна, каза, че хуманитарният коридор в Мариупол не е отворен "поради целенасочен обстрел на стоки и хора от Русия".

Тя каза, че ситуацията означава, че жените, децата и възрастните хора са възпрепятствани да напуснат, но също така означава, че критични стоки като вода, основни лекарства и храна не могат да бъдат изпратени в града.