Не е работа на министри да дават оценка за работата на службите, особено когато те са извън техния ресор.

Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти относно поисканата от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев оставка на началника на НСО във връзка с тържествата на Шипка на 3 март. Тогава премиерът Кирил Петков беше замерян със снежни топки.

"Надявам се, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране, посочи Радев. Разбира се, че няма да искам оставки", заяви държавният глава.

И допълни, че "не е работа на НСО, на ДАНС или на МВР да рият сняг пред премиера".

"Нали не си представяте всяка една новодошла власт или парламент да си подменя службите?! 

Това означава службите да работят за всяка една власт. Неслучайно това са мандатни длъжности, разделението на властите не е случайно", каза още Радев (макар че в случая става въпрос за една и съща власт, б.р.).

Радев също подкрепи тезата на министър-председателя, че не можем да подкрепим санкции, които не можем да си позволим. Страната ни е зависима от газовите и претролните доставки от Русия и липсата на алтернативни източници не позволява да подкрепим санкции, които забраняват тези доставки.

"Ако искаме да си унищожим икономиката, да направим и това. Прав е премиерът", каза президентът.

Той припомни, че в петък е провел среща с правителството и службите, на която е направена оценка на готовността на системата за национална сигурност за реакция при развитието на различни сценарии на кризата в Украйна.

"Самият проблем е липсата на единна система за управление на кризи, в готовността на планове и модели на действия. Това е занемарена от десетилетия система. Очаквам енергични мерки от ресорни министри и законодатели", заяви президентът.