Александър Зверев получи "условно наказание" за осем седмици и ще бъде в изпитателен срок за една година, след като удари многократно с ракетата си стола на съдията след загуба на двойки на турнира по тенис в Мексико, съобщиха от Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP).

Ако допусне друго нарушение на правилника, което води до глоба за неспортсменско поведение или за "словесна или физическа злоупотреба с длъжностно лице, съперник, зрител или друго лице, докато е на корта или извън него", той ще бъде отстранен от турнири за въпросните 8 седмици и глобен с допълнителни 25 хиляди долара.

Зверев, който в момента е номер 3 в световната ранглиста, има време до петък да обжалва решението на българина Миро Братоев, старши вицепрезидент по правилата и състезанията на ATP. Той се извини след постъпката си, довела до дисквалификация и лишаване от правото да защитава титлата си в Мексико.

Братоев направи анализ на случилото се миналия месец в Акапулко и установи, че Зверев е допуснал т. нар. "утежняващо поведение" според раздела за голямо нарушение от правилника.

24-годишният германец беше изгонен заради "крещене и псувни" към главния съдия Алесандро Германи и удари в стола на съдията "не по-малко от четири пъти".

Зверев вече беше глобен с 40 хиляди долара и загуби над $30 000 от наградния фонд заедно с точките за световната ранглиста от турнира в Мексико. 

През октомври м.г. ATP започна разследване по обвинения за домашно насилие от германеца, отправени от бившата му приятелка.