Напълно възможно е хората да започнат да теглят по-малко ипотечни кредити и да купуват жилища заради притеснения около икономическата криза, произтичаща покрай войната в Украйна. Това заяви днес пред бТВ банкерът и председател на Българския бизнес форум Левон Хампарцумян. 

Според него бумът на имотния пазар вероятно ще се забави - поне за известно време. 

"Това може би ще предотврати балона, който се надуваше", подчерта той. 

Припомняме, че цените на имотите в страната растат главоломно, а че балон се задава предупредиха и от БНБ преди време. В момента обаче такъв няма, подчертават и централните банкери и експертите на търговските банки. 

Освен войната обаче, влияение върху пазара оказват и политиките на централните банки, в нашия случай важна е политиката на ЕЦБ. Именно днес има заседание на банката във Франкфурт, на което се очакваше сигнал, че скоро лихвите ще започнат да се вдигат, а изкупуване на активи - да се забави. Покрай войната обаче това не е сигурно, докато инфлацията продължава да се опъва до крайност. 

"Някъде по-бавно и много внимателно може да има покачване на лихвите, защото най-силният инструмент на банките да се борят с инфлацията е покачването на лихвите. Разбира се, рязкото покачване създава друг вид проблеми в икономиката и там ще се балансира на ръба на бръснача", каза банкерът. 

А другият вид проблеми, който той има предвид са ясни - забавяне на възстановяването и растежа. 

Хампарцумян коментира и високите цени на олиото и горивата. Според него е напълно нормално търговците да искат да вдигат цените дотам, докъдето някой ще иска да купува. 

"Сега си има регулатор, който да следи за картели, има и такива неща, но все пак не сме в комунистическа държава, където цените са централно регулирани", заяви той.