Може ли един призив към руснак да спре войната? Или милион? Ами 40 милиона? Според украинската организация "Позвъни на Русия", да, това е един от начините да се информират гражданите на Руската федерация за случващото се в Украйна.

Техният сайт генерира случаен номер на един от 40-те милиона руски мобилни номера в архива им. 

"Докато бомби и ракети удрят украинските градове и селища, ни сме длъжни да се бием с путинските лъжи и да доставим истината на руснаците. Тези хора, които от десетилетия лъжат, и лъжат за това, което сега се случва в Украйна. Наша отговорност и дълг е да поговорим с тях", са първите думи на сайта.

Екипът на организацията дава и съвети как да подходите към разговора, като определя всеки включил се като доброволец към кампанията.

Те са видно насочени към рускоговорящи и украинци - препоръчват да се представите, да опишете роднински или други връзки с Русия и Украйна, ако имате такива. Не се опитвайте да ги разубеждавате, а им задавайте въпроси - напр. "Защо западните медии да искат да ви лъжат?" "Защо се страхувате да говорите?". Проявете съчувствие и слушайте, подчертава сайтът.

Има налице и указания как да маскирате телефонния си номер.

Само руснаците могат да свалят Путин, пишат те, но зоват хората да разговарят, а не да звънят на руснаци, за да ги заливат с омраза и обвинения. 

Друг сайт - 1920.in - е по-директен. В него може да генерирате СМС на случаен руски номер, като има и предварителен шаблон на съобщение, който гласи:

"Уважаеми руснаци, вашите СМИ (Средства за масова информация) са цензурирани. Кремъл лъже. Разберете истината за Украйна в безплатния Интернет и в приложението Telegram. Време е да бъде свален диктаторът Путин!"

Сайтът предлага само номер и шаблонното съобщение, СМС-ът трябва да го изпратите от своя телефон.

Руски сайтове: Украински спамери атакуват със заплахи

В руското издание 360.tv e изказана руската гледна точка за СМС-ите. Според тях телефоните и социалните акаунти на много руснаци са "атакувани от украински спамери".

"Съобщения със заплахи идват по СМС, в месинджъри и чатове летят проклятия, шокиращи снимки и видеа. Атаката е прицелена в по-възрастното поколение."

Руското Министерство на отбраната пък се похвалило, че атаките са спаднали, след като руските сили са унищожили "72-рия главен център за психологически операции в Киев". Руската психоложка Анна Девятка обяснява за най-възрастните:

"Подобни съобщения носят голям стрес и удрят в самото сърце. Научете ги да изключват социалните мрежи, защото сега идва информационна война. Обяснете на своите близки, че, за съжаление, такива съобщения има и не трябва да им обръщат никакво внимание. Това всичко е пропаганда", твърди Девятка.