"69 735 украински бежанци са влезли в България, от тях са останали 33 516, една-трета деца", обяви вицепремиерката Калина Константинова (ПП) на брифинг в Министерския съвет. Тя четеше изявлението си от листче, в което благодари на доброволците, които посрещнаха първата бежанска вълна вместо държавата, превозваха ги с личните си автомобили и ги настаняваха в имотите си.

Константинова благодари и на десетките експерти, които "работили неуморно", за да може МС да даде с решение временна закрила на всички бягащи от войната. Тя се оплака колко била голяма вълната, като сравни, че едва 21 000 души сирийски бежанци са влезли у нас.

Валери Рачев, бивш полковник и бивш началник на кабинета на Николай Младенов (ГЕРБ) като външен министър, сега се оказа съветник в кабинета на премиера Кирил Петков (ПП) и координатор на кризата. Той заяви, че може да мобилизира 40 000 легла в хотелски бази. И отново издаде, че организацията е направена вече извън правителството - побратимени градове си посрещат хората, други са се уговорили с хотели директно, бизнес организации си посрещат специалистите. 

Членовете на щаба се бяха брандирали и със значки.