"Армията в такива моменти се сплотява около генерала си".

Въпросът не е кой, въпросът е защо. Защото ни трябва опит, защото ни трябва сила, защото ни трябва лидерство".

Така двамата зам.-председатели на ГЕРБ Даниел Митов и Томислав Дончев номинираха, без грам изненада, Бойко Борисов за лидер на партията на провелото се днес Национално събрание.

Пак никаква изненада, лидерът бе избран с 0 гласа "въздържал се", с нула гласа "против". "За" гласуваха всички 943-ма делегати.

"По време на война командирите не се сменят. Затова предлагам Томислав Дончев и Дани Митов" - отвърна им Борисов, като ги посочи за заместници.

Борисов направи и някои промени в състава на тясното ръководство - Изпълнителната комисия, като очаквано от нея беше извадена Даниела Дариткова. Дариткова бе председател на парламентарната група на ГЕРБ, но отказа да влезе в последния парламент. На нейно място в ИК влиза Делян Добрев. 

Приета бе и политическа декларация, според която партията започва да работи за ново управление на страната, правейки и правителство в сянка - ще има "стратегия за явяване на предсрочни избори". А мотивът (освен че партията е в опозиция и да иска да свали властта е закономерно) - провал на сегашното правителство (според ГЕРБ) и по отношение на войната с Украйна, и по отношение на социалните политики, и по отношение на овладяването на цените и инфлацията.

Спекулантите правителство

С речта си Борисов затвърди - никаква подкрепа за правителството. "На парламента пише "Съединението прави силата". Заклеваха ме - по никакъв начин подкрепа за "Продължаваме промяната", заяви Борисов. Имало и гласове за обединение с ПП в началото, но множеството казало "Не си играй с ПП-тата". Виждат инстинктивно, че нещо с тях не е в ред", посочи пред делегатите си прясно избраният нов-стар лидер.

"Още имате нужда от мен. Много са подли, много са зли. Имате нужда от кучето" - допълни като благодарност за преизбирането си.

Борисов говори дълго срещу правителството, акцентирайки върху цените на стоките - в т.ч. за олиото, газа, тока. Но започна речта си с войната в Украйна.

"Не е операция, интервенция, някаква игра. Има само един интерес и това е човешкият живот. Да кажеш, че си против санкциите и пращане на оборудване..., ние от ГЕРБ сме възмутени. Да тръгваш на Европейски съвет и само благодарение на ГЕРБ да имаш декларация на Народното събрание...", разкритикува той правителствената политика и в частност тази на БСП, визирайки отказа на левицата да подкрепи "санкции" в осъдителната за руската инвазия в Украйна декларация на парламента.

"Г-жа Нинова обвинява Кауфланд в спекула. Манфред, знаеш ли това какво е? Кауфланд е немска верига" - обърна се после Борисов към госта на събитието - председателя на групата на ЕНП в Европадламента Манфред Вебер, който е германец, като визира твърденията на лидерката на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова, че имало спекула с цените на олиото, довела до масови опашки и дори смъртен случай в магазините на веригата, пуснала промоционално от стоката.

След което Борисов посочи като единствен спекулант правителството.

"Е ли е спекула да произвеждаш за 50 лева ток от АЕЦ "Козлодуй" и да го продаваш по 600 лева на бизнеса. Това е държавна спекула. Спекулантите правителство!", обяви.

И увери делегатите си, че ако той бил на власт, нямало да даде да има скок на цените на енергоносителите повече от 2-3 лева.

Нинова била "болен мозък", чуха още те в речта на лидера си - която горяла предпазните от COVID маски, а сега този болен мозък управлявал държавата. Делегатите разбраха още, че се готви нагласен конкурс за управител на БНБ (в действителност коалиционните партньори не могат да се разберат помежду си кой да е гуверньорът, б.р.), като за целта едно от изискванията за поста щяло да бъдат намалено - образователна степен от "магистър" на "бакалавър". 

"Значи, на клон на банка трябва да си магистър, а на банката, която ще те вкарва в еврозоната - бакалавър", констатира Борисов.

Репресии, машини, сензации оставили ГЕРБ втора

По традиция в началото на конгреса Борисов влезе в залата под аплодисментите на станалите на крака делегати. Пак по традиция, имаше и поздравителни адреси - като този на генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес. "Твоите правителства пазеха финансовата стабилност. Сега страната се управлява от коалиция на омразата. Всичко е хаотично. Мандатоносителят не желае да се учреди като политическа партия и да носи политическата отговорност. ГЕРБ да сформира правителство в сянка", обърна се Лопес към "скъпия си приятел Бойко".

Кметът на Стара Загора и член на тясното ръководство - Живко Георгиев, пък направи бърз преглед в числа - на изборните успехи на ГЕРБ. А това, че партията загуби последните парламентарни избори, оставайки втора  по големина, Тодоров оправда с полицейски репресии, с въвеждането на изцяло машинния вот в големите секциии, с "чегъртането" - "вадеха се нови сензации всеки ден". След което Тодоров предпостави още несъстоялия се избор на лидер:

"С неговото преизбиране единодушно днес, ние ще бъдем поведени към победа на избори".

После се изредиха много оратори, нещо необичайно за конгресите на бившата управляваща партия, като бившият депутат Спас Гърневски, кметове, евродепутатите Андрей Ковачев и Андрей Новаков, бившият министър на културата и също депутат Вежди Рашидов, депутатката и бивша министърка на социалната политика Деница Сачева, колегите й от образованието и енергетиката Красимир Вълков и Делян Добрев и пр. Всички до един критикуваха управлението, чертаеха мрачни перспективи по отношение на цените и доходите и обявиха пред делегатите успехите на собственото си управление по секторни политики. 

Дамаджани, социалната Св. Богородица и просто Кирчо

Най-пламенен (и цветист), както обикновено бе Гърневски.

"Да поставим началото на края на управлението на президентската хунта! Да възстановим демокрацията!

Най-късно тази година трябва да предизвикаме предсрочни парламентарни избори" - зададе посока бившият депутат.

И говори дълго - за министъра на МВР Бойко Рашков, който спрегна в едно изречение с "дамаджана" и "махмурлук", за лидерката на БСП и вицепремиер като Корнелия Нинова, която била "социалната Света Богородица", шефката на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова пък била "кабинетна хлапачка", изготвила списъци по Google, оглавени от Борисов и главния прокурор.

"Дойде просто Кирчо и той започна от сутрин до вечер да говори по медиите повече от журналистите. Абе аланкоолу, отивай да управляваш държавата", привнесе към ораторското майстворство и Рашидов, който преди това отчете успехите си като министър на културата.

Но и даде от трибуната заявка, че вече ще се пенсионира, в т.ч. от партийни дейности, обаче ще остане до лидера, ако той има нужда от него.

Андрей Ковачев пък разкритикува правителството, но и президента Румен Радев по отношение на позицията на България относно Русия. 

"Крим е руски, говори Румен Радев. Корнелия Нинова - че не трябва да има санкции, а днес била казала и че ЕС се доближава до позициите на БСП", заяви той и определи изказванията на Нинова като "неадекватност".

Сачвева и Делян Добрев пък "откраднаха" от Кирил Петков "Ние сме А отборът", което той обича да повтаря още от предизборната кампания, като и двамата рисуваха социален и енергиен апокалипсис, с който само ГЕРБ можела да се справи, но не и сегашните управляващи.

"Стана като "Тесла", само че от "Али експрес", обрисува държавната политика в енергетиката Добрев.