Заразен със смъртоностния вирус ебола е регистриран в Глазгоу, съобщиха световните агенции.

Болният е здравен работник, който се е завърнал наскоро от Сиера Леоне. Настанен е за лечение в инфекциозно отделение в града и е изолиран. 

„Потвърден случай на Ебола е диагностициран в Глазгоу”, се казва в официалното прессъобщение на болницата.

Пациентът е пътувал през Казабланка. Кацнал е на летище Хитроу в Лондон и след това се е отправил за Глазгоу. Тази сутрин се е почуствал зле и веднага бил изолиран. Властите издирват хората, с които е контактувал, за да ги подложат на преглед и евентуално приемане за лечение. Премиерката на Шотландия Никола Стърджън веднага е свикала специално заседание, за да се направи план и вземат спешни мерки за спиране на евентуално разпространение на вируса. Тя е говорила по телефона с британския премиер Дейвид Камерън.

Възможно най-бързо заразеният ще бъде транспортиран до Royal Free hospital в Лондон, където има специални условия и обучен екип за лечение на ебола.

Загиналите от страшната болест вече надхвърлят 5000 души, а заразените над 15 000. Огромните усилия на международната общност доведоха през последния месец до ограничаване на огнищата на ебола в Сиера Леоне и другите засегнати страни в Африка.