Няма обективни причини за повишаване на цените на храни, ток, горива. Ако то се случва, е краткотрайно и в резултат на манипулации на пазара и всяване на паника сред населението, срещу които властите вземат мерки. Това каза тази вечер пред бТВ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Правителството ще използва възможностите в европейското законодателство за форсмажорни ситуации и ще забрани износа на зърно, ако България се окаже пред недостиг, нещо, което в момента не се очертава, защото страната има два пъти повече от необходимото зърно, за да изкара до реколта 2023, каза той.

Василев уточни, че правителството не е забранило износа на зърно, а го забавя, като проверява поотделно сделките за това. Той каза, че при неконролиран износ и евентуална лоша рекола тази година страната може да се окаже в дефицит на зърно при криза за него на международния пазар и тогава най-нормалната реакция на хората би била "да ни обесят на най-близкия уличен стълб".

Василев каза, че правителството вече е сезирало Комисията за защита на конкуренцията КЗК за внезапните скокове в цените на горивата и на олиото и признаците за паника сред населението. 

"Това са организирани акции с цел манипулация на пазара и всяване на паника", заяви той, посочвайки, че в случая с горивата, за акцията стои младежката организация на ГЕРБ. 

КЗК в момента проучва кои стои зад паниката за олиото, каза финансовият министър. Той каза, че очаква такива манипулации и за цените на други продукти като например брашното. Той каза, че, предвид войната в Украйна, е нормално да има инфлация, но в рамките на 10-15 на сто, а не на удвояване на цените.  

Василев подчерта, че цените на електроенергията у нас са същите като миналия юли и ще останат такива до следващия юли. Той добави, че българите ползват и най-евтиния в Европа бензин в момента, но не спомена нищо за доходите им.

Бюджетното подпомагане за бизнеса, свързано с пандемията се приключи в края на първото полугодие. След това "няма да има подпомагане за бизнеса, докато нашата цена на газа е най-евтината в Европа", каза финансовият министър.

Той каза, че държавата ще се разплати с хотелиерите и други собственици на туристически имоти, които са настанили украински бежанци, когато те отчетат фактическите си разходи.

"Ще бъде платено на база фактически разходи - каза той. - В момента те трябва да отчетат разходите пред Министерството на туризма. Може и в понеделник да стане".

Парите за разплащането ще дойдат от буфери и някои от спестявания на различните ведомства. Очаква се част от разхода да поеме европейският бюджет.

Василев каза, че заплахата от газова криза не е по-голяма от тази, "която имаме от години" заради членството на страната ни в ЕС и НАТО. 

Ако "Газпром" спре сегашните доставки за България, то това ще бъде решение засягащо по същия начин и Сърбия и Унгария, каза той. 

"Имаме план за действие, имаме начин на доставим газ в страната, който не е от "Газпром". Да, той вероятно ще дойде на по-висока цена", каза финансовият министър.