Зам.-шефът на ДСБ Атанас Атанасов и лидерът на ДПС Лютви Местан влязоха задочно в схватка. Поводът: изказването на Местан отпреди няколко дни, с което отново събуди призрака на Възродителния процес. Местан "препоръча" на премиера Бойко Борисов да развали споразумението си с ксенофобския Патриотичен фронт и да го извади от управлението.

Атанасов бе гост в студиото на бТВ, а Местан се включи по телефона, за да го репликира.

"Лютви Местан предрече, че ако Патриотичният фронт не бъде изваден от управляващата коалиция, през 2015 г. ще има предсрочни парламентарни избори. Много съм възмутен от това изказване и донякъде съм разочарован, че няма обществена реакция на тези политически ходове на Местан", заяви Атанасов.

"Непрестанно Лютви Местан обяснява, че той и партията му защитават евроатлантическите ценности и че без тях няма такива в България. Искам да попитам дали Рождество Христово е ценност на Западния свят. Редно ли е, когато християните празнуват най-светлия си празник, Лютви Местан да ходи по смесените райони и да заплашва оттам с един нетипичен за него език - твърде груб. Трябва да има обществена реакция на такова поведение", допълни той. 

По думите му изказването на лидера на ДПС трябва да се приема като "предприети превантивни действия" от страна на Движението, "защото започва процес на бавно изтласкване на ДПС от властта и ще има писъци за всяко едно уволнение и за всяка една позиция, която ДПС трябва да отстъпи". 

"Надявам се ГЕРБ и Бойко Борисов да си дадат сметката, че рефлектират върху избирателите, които поддържат тази коалиция, съвместната работа с ДПС. Сигурен съм, че ГЕРБ и Борисов си дават сметка какво означава да падне сянка на съмнение върху кабинета", допълни реформаторът, препращайки към гласуването в парламента на спорните промени в ДОО, които бяха подкрепени само от депутатите на ГЕРБ, Движението и няколко от БДЦ.

След това изказване Местан поиска думата по телефона.

"Нито е препоръка, нито е ултиматум. Да, участието на Патриотичния фронт е ксенофобския воденичен камък на врата на Бойко Борисов. Решението дали да си го носи е негово. Това беше категоричното условие на Реформаторския блок", заяви Местан, визирайки в действителност настояването на Блока ПФ да участва в управлението.

"Ние ще гласуваме така както повелява предизборната ни платформа. Но когато нашият вот съвпада с този в ГЕРБ се получава напрежение. Осигурете си мнозинство", обърна се той към Атанасов. 

"Гласуването на ГЕРБ с ДПС по пенсионната реформа е единичен случаи е не бива да се генерализира. Надявам се, че ГЕРБ и Бойко Борисов си дават сметка как този лош знак рефлектира върху електората, който крепи управлението. Иначе нямам страхове, че ще се случи нещо драматично за коалицията", допълни Местан.

И пак се върна на темата с Възродителния процес.

"Комунистическият режим е избрал Рождество Христово, за да убие мирни граждани с танкове и калашници. Тези събития трябва да бъдат включени в държавния протокол", заяви Местан.

"Лекция на демагог! Тази демагогия е ужасна и я слушаме от години. Когато ДПС е извадено от управлението започва да говори за някакви ксенофоби, които ще направят кой знае какво на турците в България. Аз съм осъдил Възродителния процес преди Лютви Местан! А той: На Орлов мост се прегърнаха и целунаха жертви и палачи", отвърна задочно генералът, припомняйки прословутата целувка между Местан и бившия лидер на БСП Сергей Станишев на миналогодишния митинг в подкрепа на кабинета "Орешарски", организиран от тогавашното управление. 

"Имат ли право агентите на политическата полиция на комунистическия режим сега да ходят да плачат на чужди гробища?”, заяви той и добави, че „половината ръководство на ДПС са сътрудници на комунистическите служби. По него време под вънкашност чужда и под име ново са обслужвали тези служби", попита Атанасов, препращайки към миналото на Местан.

Генералът попита и къде е бил лидерът на ДПС в периода 1985 г. - 1989 г.

"Бях студент във Велико Търново, после учител в Угърчин. Моята биография е ясна!", отговори Местан.