2015 г. ще съживи пазара на жилищата и ще вдигне цените, сочи анализ на "Адрес Недвижими имоти". Според компанията ръстът в броя на сделките ще бъде между 15% и 18%, като ще се скъси и периодът за сключването им. Очаква се към края на годината увеличение на цените със 7-9% от сегашните нива.

Но увеличението на сделките и ръстът на цените ще са актуални единствено за по-големите градове и главно за столицата, посочват от компанията. Ниските лихви по депозитите и програмата за целокупно саниране на панелките, която гласи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), ще са основните фактори, които ще подкрепят съживяването на пазара.

„Активизирането ще се обуславя от няколко фактора, като най-важният остава продължаващият спад на лихвите по депозитите и общото усещане за несигурност на банковата система, независимо, че не се очакват реални нови сътресения в този сектор“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес".

„Пазарът ще се развива основно в големите населени места, където има икономическа стабилност и по-голяма сигурност на доходите. Според МРРБ 98% от панелните сгради, които ще бъдат санирани, също се намират в по-големите градове на страната“, казва Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес".


Цените на имотите са с тенденция към увеличение, като по данни на Националния статистически институт средните пазарни нива по тримесечия общо за по-големите градове отбелязват ръст. Той е по-осезаем през третото тримесечие на 2014г., спрямо същия период на 2013 г. - 1,77%. Според данните на "Адрес" средните пазарни цени варират около 650 -750 евро на кв./метър.

Най-търсените за покупка имоти през 2014 г. са тристайните и двустайните жилища, които заемат от около 70% от реализираните продажби. Около 70% е и делът на купувачите, които осъществяват покупката си чрез лични средства в рамките на 2014 г. В същото време между банките има силна конкуренция, което прави тегленето на ипотечен или друг кредит достъпно. Вероятно тази тенденция ще продължи и през следващата година, посочват от компанията.