Киев вербува терористи от Сирия. Това обяви зам.-министърът на външните работи на Русия Олег Сиромолотов в интервю за ТАСС.

"Ново явление е активното вербуване от киевския режим със съдействието на западни куратори и спонсори на наемници измежду терористите, които показаха своите способности в Близкия изток, предимно в Сирия", посочи той. Там тази публика вече се е сблъсквала с руските военни. И сега, морално унижени, тези "идиловци" (ИДИЛ), "нусровци" (Ал Нусра) и други горят от желание да отмъстят за поражението си, като убият "руснаците".

В същото време е важно да се вземе предвид, че "руснаците" в тяхното разбиране са както руснаци, така и украинци, независимо от етническа и национална принадлежност. По този начин в Украйна се внасят жестоки и слепи оръжия за убийство, жадни за "руска" кръв, чиито услуги се обещава да бъдат заплащани на цени, които изглеждат фантастични за близкоизточните стандарти, десет пъти по-високи от "средната заплата" на бойци в Сирия или Либия".

Според Сиромолотов "отвратително" в тази ситуация било, че тази инициатива се провеждала "на открито".

"Работата се извършва не само чрез националистически организации, но и от украински посолства в редица държави от Близкия изток. За лично запознаване и подбор на кандидати на място се изпращат служители от Службата за сигурност на Украйна. В антируската си лудост активисти "бандеровци" се хвалят в социалните мрежи, че уж са успели да вербуват определен боец, който е отговорен за "стотина руски танка, унищожени в Сирия". С такива "помощници", казват, победата над врага е гарантирана".

Симолотов е убеден, че бойците няма да спасят "украинските нацисти от поражение".

"Присъствието на терористи в редиците на Силите за териториална отбрана на Украйна може само допълнително да демонстрира безпринципната мизантропна същност на настоящия режим в Киев и да доведе до нови жертви, включително сред украинските граждани, които руските военни се опитват по всякакъв начин да избегнат, докато рискуват живота си".

Той изрази съжаление от факта, че "опитите на различни терористични и екстремистки организации да възбуждат протестни настроения в обществото и да ги използват за дестабилизиране на вътрешнополитическата ситуация, включително в страните членки на Общността на независимите държави, не спират".

"Януарските събития в Казахстан са пример за това. Както знаете, благодарение на мироопазващата мисия на ОДКБ, изпълнена в духа на съюзническа взаимна подкрепа, беше възможно да се предотврати подкопаването на целостта на Казахстан и да се осигури нормализиране на ситуацията в страната. Друг пример е Украйна, където в резултат на преврат през 2014 г. неонацистки сили дойдоха на власт в страната с подкрепата на Запада, което отприщи гражданска война в Донбас и саботира всички усилия на международната общност за разрешаване на този конфликт за осем години. Специалната военна операция, която в момента се провежда от руските въоръжени сили, е насочена, наред с други неща, към противодействие на истинските опасни предизвикателства от разпространението на нацистката идеология от територията на Украйна".