Може би ни чака сезонът на референдумите.

След като президентът Росен Плевнелиев предложи един (за изборните правила), Инициативен комитет - втори, със същите въпроси, а преди седмица и малката дясноцентристка партия "Република БГ" стартира подписка за трети (за отпадане на държавната субсидия за партиите), от ГЕРБ изразиха готовност също да инициират още едно допитване до народа - пак с въпросите на Плевнелиев. Дори и да няма смисъл.

Пред Клуб Z заместник-председателката на парламентарната група на бившите управляващи Цецка Цачева каза, че не е изключено от ГЕРБ да се възползват от конституционното си право и да предложат референдум. По закон това може да стане с подписите на 1/5 от народните представители, или на 48 депутати. ГЕРБ има почти двойно повече.

Цачева обаче направи уговорката, че темата ще бъде поставена на масата в парламентарната група малко по-късно тази седмица, след като стане ясно ще отхвърлят ли депутатите и в зала предложението на Плевнелиев. Това направиха миналата седмица членовете на правната комисия в парламента. Очаква се сценарият да се повтори и на редовното пленарно заседание и така окончателно да се сложи точка на искането на президента.

От думите на Цачева стана ясно, че ГЕРБ може да внесе искане за нов референдум, ако народните избраници редактират трите въпроса, предложени от Инициативния комитет (ИК), оглавяван от професора по конституционно право Георги Близнашки. Въпросите на ИК са същите като тези, които държавният глава постави - да бъде ли въведено задължително гласуване, дали да можем да пускаме "бюлетина" и по електронен път и да се избират ли мажоритарно част от народните представители. Комитетът умишлено "зае" президентските въпроси - след като стана ясно, че Народното събрание (НС) ще отхвърли изначално предложението на държавния глава за допитването.

На въпрос към Цачева ще инициира ли опозицията свой референдум с въпросите на президента при положение, че НС промени смисъла на тези, които ИК на Близнашки ще вкара, бившата парламентарна шефка каза: "И това е възможно. Може и това да се направи". Че такъв вариант не е изключен допусна и друг юрист от ГЕРБ - депутатът Красимир Ципов.

Ако от ГЕРБ пристъпят към подобно действие обаче, то ще има само символичен характер и съдбата му най-вероятно ще последва тази на президента. Т.е. предложението ще бъде отхвърлено. 

Управляващите партии вече изказаха гласно намерението си да редактират въпросите на ИК. Все още не е ясно как точно, но практиката от референдума за АЕЦ "Белене" през 2012 г. показа, че въпросът може да смени изцяло смисъла си след намесата на парламента. Тогава от ГЕРБ така промениха питането, формулирано от ИК на БСП, че думичката "Белене" изпадна от него. Така хората бяха питани съгласни ли са България да развива ядрената си енергетика чрез изграждане на нови мощности, а не дали са "за" или "против" изграждане конкретно на Втора атомна.

От ГЕРБ обаче не са убедени дали ако предложат, макар и символично, референдум със същите въпроси това няма да предизвика обратния ефект. "Опитваме се да стоим максимално настрана и от подписката, която събира в момента Инициативният комитет на проф. Близнашки. Обещахме им помощ, но не подехме ние инициативата, за да не обвързват отново държавния глава с ГЕРБ и така да се опитат да политизират институцията президентство", каза Цачева. Затова и тепърва ще се обсъжда в полза или във вреда на ГЕРБ би била една такава стъпка.