"Благодаря на колегите си от специализираните структури, които през тези повече от 10 години направиха много за България и българските граждани по линия на борбата с организирана престъпност и корупцията."

Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на съвместен брифинг с ръководителите на двете специализирани прокуратури - Ивайло Иванов и Валентина Маджарова на тема "Закриването на спецправосъдието в България".

Той добави, че успехите на спецструктурите не са празни думи, а обективна статистика, с която всеки може да се запознае (както е известно, за тези години няма нито един осъден министър или зам.-министър с влязла в сила присъда, бел. ред. на Клуб Z).

"Тези безспорни успехи бяха постигнати въпреки морално остарелия Наказателен кодекс , въпреки формалистричния Наказателно-процесуален кодекс, въпреки съпротивата на много институции", посочи за пореден път кое пречи  Гешев.

"Структурите бяха закрити защото притесниха хора с много голям финансов ресурс, а оттам евентуално, и много лица от обществения живот - повтори познатата си теза Гешев. Бяха закрити, защото вършат своята работа", каза още главният прокурор, цитиран от БТА.

Двете прокуратури - обикновена и апелативна, следственият отдел и двете спецсъдилища трябва да преустановят работа на 27 юли.