Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) възложи на Центъра за научни изследвания и проектиране (ЦНИП) към Университета по архитектура, строителство и геодезия да изготви техническа експертиза за премахване на незаконния строеж в местността "Алепу", съобщиха днес от ДНСК.

Става въпрос за прослутия "хотел-подпорна стена", за чиято законност окончателно се произнесе Върховният административен съд, обявявайки строителното разрешително за нищожно. Така сега градежът трябва да бъде съборен за сметка на инвеститора. Но не е ясно каква част от него ще остане и каква не, дали ще остане такава изобщо, тъй като в основата си той трябваше да играе ролята на брегоукрепително свлачището съоръжение.

Това се потвърждава и от днешното съобщение на ДНСК.

Експертизата е първата стъпка за премахване на незаконното строителство на „Алепу“. Тя ще включва обследване на състоянието на конструктивните съоръжения, както и независим технически анализ на масива и на изградените съоръжения, базиран на теренни и ситуационни данни - посочват от държавния строителен контрол.

"Експертите на УАСГ ще определят обема на строително монтажните работи, които могат да бъдат премахнати без това да предизвика свличане на земна маса, аварии или щети.

Строежът има два етапа. Първият представлява укрепване на свлачището, а вторият е изграждане на курортен комплекс.

Именно заради това са необходими експертиза и анализ на специалисти със знания в областта на земното строителство, конструкции и безопасност, както и становища от "Геозащита" ЕООД", допълват от ДНСК.

Предисторията

Въпросителни около комплекса, започнал като укрепване на свлачището на т.нар. Шофьорски плаж обаче все още има. Прокуратурата протестира разрешение на строеж, издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол, защото то се явяваше второ, издадено половин година след първото. Първото е от 26 февруари 2018 г. и е за укрепване на свлачището.

С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 г. обаче възложителят декларирал, че това разрешително няма да бъде използвано, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване. Според първоначалния план свлачището е трябвало да бъде укрепено с "пилоти", т.е. като стена. С решението на ВАС би следвало в сила да е първоначалното разршително.

Самото брегоукрепително съоръжение в този му вид пък бе въведено в експлоатация без забележки. 

Междувременно

Проектът за курортния комплекс "Алепу Вилидж" бе на дъщерното на "Главболгарстрой" дружество "ГБС Турс" в партньорство с "Алепу Вилидж" АД. С разрастването на скандала с "подпорната стена-хотел" обаче ГБС реши да се откаже от него и все още не много ясно как като нов инвеститор за комплекса бе представен общинският съветник от Приморско Стоян Василев.

Той реши да смени името и облика му, като анонсира, че вече ще се казва "Антеа Резидънс" и ще се строи не върху брегоукрепителното съоръжение, а пред него. Към онзи момент двете страни по сделката отказваха да обявят някакви параметри около нея, като най-любопитна бе встъпителната имуществената декларация на Василев, представена пред КПКОНПИ в качеството му на общински съветник от 2019 г. В нея е посочил само 50 на сто дял от „Васт 08“ ООД  - дружество, регистрирано през 2008 г., в което Василев е съдружник с руския гражданин Вадим Лесюис и което нямаше нито един подаден годишен финансов отчет.

Иначе както Клуб Z писа, след изпълнението на „Алепу Вилидж“ бе предвидено и това на "Алепу Бриз Вилидж". Двата курортни комплекса на "ГБС Турс" (към онзи момент) на практика бяха едно цяло, но вторият е "на втора линия". И като едно цяло са получили и положително становище от екоинспекцията в Бургас през декември 2017 г. Става въпрос за общо 20 878 кв. м.

Първият комплекс, този върху "брегоукрепителното противосвлачищно съоръжение", е с площ от 7568 кв. м, а този на втора линия - 13 290 кв. м.