Бежанците от Украйна ще се ползват с всички права на здравноосигурените българи. Това обяви по БНТ в сряда сутрин председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев.

Преди това обаче са необходими промени в три закона - в Закона за убежището и бежанците, в Закона за здравето и в Закона за здравното осигуряване. 

Според Тонев тези изменения ще бъдат внесени в парламента другата седмица и според оптимистичната му прогноза щели да бъдат приети в края на март, най-късно в началото на април. Тогава вече щяло да има и осигурени средства.

Парите за здравната помощ за бежанците ще минават през НЗОК, която ще плаща за извършените здравни услуги. По думите на шефа на здравната комисия това ще стане чрез целево отпускане на средства.

"Здравната система няма да е по-натоварена", твърди той.

След което добави, че идващите били предимно здрави хора - млади жени и деца. И не се предполагало много да боледуват.

Като направи странна аналогия между бежанците и туристите по Черноморието.

Най-големите групи украинци сега били във Варна и Бургас. А там били свикнали през лятото с големите потоци туристи и лечебните заведения имали опит и знаели как да се справят.

"И сега посрещаме предимно здрави хора", повтори той няколко пъти.

Докато влязат в сила законодателните промени бежанците имат право на спешна помощ или могат да се възползват от безвъзмездно лечение, което няколко болници предлагат.

Според Тонев лечебните заведения щели да бъдат компенсирани и със задна дата, но случаите били много малко, така че едва ли щели да се отразят на финансовото състояние на болниците.

След като промените в законите бъдат приети, бежанците ще могат да се записват и при личен лекар. Шефът на здравната комисия обясни, че се водели разговори с млади колеги, чиито практики не са така заети.

За трите седмици на войната имало около 50 случая, при които на украинци им се наложило да потърсят здравна помощ, посочи още той.

Идващите от Украйна, които не са подали документи за временна закрила в България или за бежански статут, ще имат, както и досега, право само на спешна помощ, или платени здравни услуги.

По отношение на хронично болните бежанци Тонев не беше много конкретен. Повечето от тях нямат документация за заболяването си и ще трябва да им бъдат направени рутинни изследвания, за да се разбере какво е състоянието им. 

"Всеки бежанец ще получи качествена и надеждна помощ", обяви той на няколко пъти.