Украйна очаква днес със затаен дъх съобщение за броя на жертвите от руска бомбардировка на театъра в обсадения азовски пристанищен град Мариупол, предават украинските и световните медии.

В поредно видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски сравни руската блокада на Мариупол с нацистката на Ленинград (днес Санкт Петербург) през втората Световна война и отново апелира към западните държави да създадат зона свободна от полети над Украйна.

Над 1000 души бяха потърсили убежище в сградата, за която се смята, че е станала мишена на въздушния удар, съобщи кметът на Мариупол Вадим Бойченко, цитиран от германската агенция ДПА.

По-късно украинският депутат и бивш губернатор на Донецк Серхий Тарута обяви, че бомбоубежището е удържало.

"След ужасна нощ на несигурност, сутринта на 22-ия ден от войната най-накрая донесе добри новини от Мариупол! Бомбоубежището оцеля. Отломките започнаха да се разглобяват, хората излизат живи!"

Спътникови снимки на американската компания "Максар текнолъджис" (Maxar Technologies) показват, че по асфалта около театъра е имало огромни надписи "Деца", предава украинският информационен сайт "Гордон". Техни снимки е публикувал в Tуитър журналистът от "Бъз фийд" (BuzzFeed) Кристофър Милър.

Бойченко публикува информацията в Телеграм рано тази сутрин и нарече случилото се „поредна трагедия“.

"В блокирания Мариупол руската авиация целенасочено хвърли свръхмощна бомба върху драматичния театър в центъра на града. Там се криеха от обстрела стотици хора ... Зданието е разрушено. Броят на загиналите е още неизвестен. Сърцето се къса от това, което Русеия прави с нашите хора. С нашия Мариупол. С нашата Донецка област", каза Зеленски. "Граждани на Русия! По какво вашата блокада на Мариупол се различава от блокадата на Ленинград в годините на Втората световна война Кого наследявате?"  

"Ние няма да забравим никого, чийто живот са отнели окупаторите", продължи украинският президент. "Няма да простим за нито една убита душа. Вечна памет на всички жертви на този терор! На всички жертви на тази война, разгърната от руската държава. Какво още трябва да направят окупаторите, колко хора трябва да убият, щото лидерите на Запада, лидерите на НАТО да отговорят положително на украинската молба за зона без полети или да предоставяне на нашата държава на самолети, от които ние така се нуждаем?" 

Очаква се днес Зеленски да излезе с видеообръщение към германския Бундестаг.
 

Киев и Москва си размениха обвинения за инцидента, като украинската страна заяви, че това е била умишлена руска бомбардировка, а Русия обвини за атаката украинския националистически полк „Азов“.

Мариупол, град с население от 440 000 души, е под непрекъснат руски обстрел от седмици. Според местните власти загиналите цивилни тук са над 2 300. Русия не се спира пред нищо в усилията си да превземе града, защото това би ѝ позволило да установи сухопътен коридор между руските сепаратистки анклави около Донецк и Луганск, руската Ростовска област и окупирания през 2014 г. Кримски полуостров. Такъв коридор би осигурил на руснаците пълен контрол върху бреговете на Азовско море. До момента руските войски са превзели още два важни украински града по северния му бряг - Бердянск и Мелитопол. 

 

Какво още на театъра на бойните действия?

Същевременно украинските въоръжение сили нанесоха удар по летището в град Херсон, което руските войски завзеха в началото на войната, съобщи късно снощи украинският генерален щаб, цитиран от Асошиейтед прес.

Генщабът каза, че руснаците се опитват да преместят оцелялата военна техника.

Украинските военни уточниха, че са нанесли удар по летището във вторник. Сателитни снимки, направени впоследствие от американската компания "Планет лабс" (Planet Labs PBC) и анализирани от АП, показват горящи хеликоптери и автомобили във военновъздушната база.

Русия превзе южния пристанищен град без бой в първите дни на войната. Контролът върху Херсон дава възможност на Русия да възстанови водоснабдяването в Крим, което Украйна прекъсна след анексирането на полуострова от Русия през 2014 г.

Украинският генерален щаб твърди, че сухопътното настъпление на Русия срещу големите украински градове до голяма степен буксува.

Най-малко 53-ма души са били убити вчера в северния украински град Чернигов вследствие на руски артилерийско обстрел, съобщи шефът областната военна администрация Вячеслав Чаус, цитиран от украинския информационен сайт НВ.

Пентагонът заяви, че големите загуби на руските войски в Украйна могат да прекършат волята на Москва да продължава бойните действия, пише днес "Ню Йорк таймс".

По консерватива оценка на САЩ, руските загуби в Украйна в момента са 7 000 убити и и от 14 000 до 21 000 ранени. Това е повече от общия брой американски военни, загинали за 20 години войни в Ирак и в Афганистан.