СИМОНА РУСЕВА

Опозиционният лидер, адвокат, блогър и върл враг на Путин Алексей Навални (38 г.) чу днес присъдата си – 3 години и половина трудов лагер, разбирай каторга. Съдът в Москва обаче веднага замени наказанието с условна присъда.

Алексей Навални бе признат за виновен в измама в особено големи размери. В съучастие с брат си Олег той ощетил френския козметичен концерн “Ив Роше” с 600 000 евро, препрал парите и укрил данъци. Обвинението настояваше за 10 години трудов лагер.

Представител на “Ив Роше” категорично заяви и по време на следствието, и пред съда, че фирмата не само не е била ощетена от Навални, а е била доволна от сътрудничеството, което й е донесло печалба.

Съдът остана глух за фактите.

Според прокуратурата Алексей Навални е злоупотребил с 26 милиона рубли (600 000 евро) на дъщерна фирма на френския козметичен концерн “Ив Роше”.

През 2008 г. французите сключват договор със спедиторска фирма на Алексей Навални. Тази фирма е била препоръчана на “Ив Роше” от Олег Навални, брат на Алексей. По това време Олег работи за руските пощи.

Съдът не прояви милост към брата на Навални – Олег. Той отива за 3 години и половина зад решетки, прокурорът беше поискал 8 години. Олег бе отведен от съдебната зала направо в затвор.

Алексей оттърва затвора, но брат му Олег (вдясно) ще лежи 3 години и половина.

“Присъдите спрямо мен и брат ми не са нищо друго, освен опит да се упражни натиск. Това е истинска свинщина. Засрамете се – съдите брат ми за нещо, което всъщност би следвало да съм направил аз”, провикна се в съдебната зала Алексей Навални.

Малко по-късно той написа в Туитър:

“От всички възможни присъди това беше най-долната.”

Той и брат му са решени да обжалват присъдите си. И не само това.

“Обвинението ми поиска 10 години затвор. Законът обаче предвижда също 10 години лишаване от свобода за преследване на невинни хора. Ако си мислят, че ще го забравя, дълбоко се заблуждават. Един ден възмездието застига всеки”, закани се Навални.

Неговият адвокат пък обяви, че на следващите президентски избори Навални ще се бори за Кремъл.

Според защитата целият процес е имал една единствена цел – да се затвори устата на най-големия критик на Путин. Навални подлага на остра критика корупцията на руската върхушка и авторитарния режим на Кремъл.

Путин стои зад съдебното решение Навални да получи условна, а не ефективна присъда, твърдят осведомени. Така той искал да смири опозицията в тежките времена на финансова и икономическа криза в Русия. И не само това. Никак не е случайно, че датата на четенето на присъдата беше изтеглена с две седмици – днес вместо на 15 януари, както беше обявено.

Опозицията беше насрочила за 15 януари грандиозен митинг на Манежния площад в Москва в защина на Навални. Това Кремъл не искаше да допусне и вчера изненадващо беще съобщено, че съдът ще се произнесе днес.

Въпреки натиска привържениците на Навални обявиха, че демонстрацията също се изтегля и ще е днес от 19 ч московско време.