Украйна ще разледва двама свои бивши министри за държавна измяна, съобщават медиите в страната. Става дума за бившия външен министър Константин Гришченко и за колегата му по правосъдието Александър Лавринович.

Те ще отговарят за подписването на т. нар. Харковски споразумения от 2010 г., с които Киев се съгласява да продължи пребиваването на руския военноморски флот на украинска територия от 2017 г. до 2042 г. срещу 30-процентово намаление в цената на руския природен газ.

Гришченко и Лавринович, които се издирват, бяха министри в кабинета на бившия премиер Микола Азаров, последния при управлението на избягалия от народния бунт през 2013 г. проруски президент Виктор Янукович. Той и Азаров живеят в Русия и имат същите обвинения. Украйна денонсира Харковските споразумения след руската анексия на Крим през 2014 г.

Министрите са обвинени, че са действали "в ущърб на суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеност, отбранителната способност, държавната и икономическата сигурност на Украйна" и в нарушение на нейната конституция и закон за международните договори.

Гришченко и Лавринович са съгласували Харковските споразумения без фактическо обсъждане, казва украинската прокуратура. 

Украинският информационен сайт "Гордон" припомня, че въпросните споразумения са били ратифицирани с физическа разправа между депутатите в тогавашния украински парламент. Тогавашната опозиция обвинява проруските партии във фалшификации и купуване на гласове.

Според сайта 30-процентовото намаление на цените на газа е било фиктивно, тъй като преди това Русия е удвоила тези цени.