Идеята на министърката на икономиката Корнелия Нинова, която е и лидерка на БСП за въвеждане на ситуация на форсмажор заради войната в Украйна не се подкрепя от останалите партии в коалицията. Това стана ясно в парламента днес.

Вчера пред икономическата комисия Нинова заяви, че България ще бъде първата държава в ЕС, която ще въведе ситуация на форсмажор заради войната в Украйна. Според нея целта е да се спасят експортно ориентираните компании заради нарушените вериги на доставки, като им се даде възможност да предоговарят параметрите на договорите си.

Ситуация на форсмажор дава право на фирмите да отлагат изпълнение на договори, разплащания или доставки.

Днес представители на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ" коментираха резервирано инициативата на Нинова.

Депутатът Александър Ракшиев ("Продължаваме промяната") заяви, че това "не е най-доброто решение в ситуацията". От изказването му не се разбра дали въобще Нинова е обсъждала предложението в коалицията, преди да го обяви публично.

"Не мисля, че е отделено достатъчно време да се преценят всички страни. Също така от правна гледна точка не съм сигурен, че са положени достатъчно усилия да се види дали е издържано", каза Ракшиев.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че мярката на Нинова не е обсъждана.

"Демократична България" се противопоставя на идеята за обявяване на форсмажор, заяви Иванов в кулоарите на Народното събрание.

И допълни:

"Има проблем в разплащанията на фирмите, но в Министерството на финансите се разработват мерки. Такава радикална мярка, която нито е обсъдена, нито намираме за обоснована, не я намираме за уместна на този етап.

Обявяването на такъв тип радикални мерки без обсъждане, без много внимателна преценка на цялото въздействие, създава усещане за напрежение. В момента това абсолютно не ни е необходимо, затова се противопоставяме.

Очакваме МФ да представи своята идея за механизми за балансиране на финансовите отношения на фирмите. Със сигурност има други инструменти, които не създават стрес".

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че дали ще бъде обявен форсмажор е решение на Министерския съвет.

"Корнелия го е предложила, Министерският съвет ще се събере и ще излезе с решение, така че да поизчакаме просто. Всеки има право да предлага каквото смята за правилно, друг е въпросът след това какво ще реши съответният орган", каза Йорданов.

Цял ден от ГЕРБ настояваха премиерът Кирил Петков да дойде в парламента, за да стане ясно дали позицията на Нинова е и позиция на правителството. Това обаче така и не се случи.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че Корнелия Нинова била иззела функциите на министър-председателя и диктува дневния ред на обществото, на Министерския съвет и на Народното събрание. Атанасова ирочнино коментира, че Нинова е извикала Кирил Петков, "за да се разберат като мъже".

Според Тома Биков най-големият форсмажор бил "да дадеш на БСП да ти управлява икономиката и земеделието".

Днес министър-председателят Кирил Петков изпусна един шанс, който му дадохме - да дойде в парламента и да обясни за какво става дума, защото само новината за форсмажор към момента носи реална щета за стопанския живот на страната. Това коментира Томислав Дончев. Според него има универсален перманентен провал от началото на мандата до днес - неспособността на правителството да гарантира минимална доза сигурност и яснота, както на българския бизнес, така и на българските граждани.

"Няма авторитет, няма кой да успокои бизнеса по отношение паниката с горивата и скъпия ток и наред с всички останали щети това вероятно е основната", каза Дончев.