"Чуйте как тяхната страна звучи за нас и за целия свят."

Така музикалният продуцент Хоже Леао и неговият екип описват новото си произведение - версия на руския химн, "изпълнена" със звуците от експлозиите и въздушните удари върху градовете в Украйна. 

Произведението използва записи от последните три седмици на руската инвазия, през които армията на московския диктатор изби безразборно хиляди цивилни украинци.

"24 февруари е денят, в който украинците се събудиха в 4 сутринта заради въздушни сирени. Те все още могат да бъдат чути навсякъде из Украйна. Всеки ден и всяка нощ, заедно със звука от експлозии, падащи бомби, изстрели, танкове, плачещи хора, деца и домашни любимци", пише в описанието на видеото.

"Това обаче не са звуците на Украйна. Това са звуците на агресора. Това е химнът на Русия, истинската Русия."

Бразилецът Хоже Леао е световноизвестен музикален продуцент, композитор, номиниран многократно за наградите "Грами". Той и креативното му студио 7Cs искат тази версия на руския химн да накара руснаците да "не станат, а да тичат". 

Държавният химн на Руската федерация е всъщност бившият Държавен химн на Съветския съюз, известен като "Союз нерушимый", но с нов текст. Произведението е дело на композитора Александър Александров, първоначално написал музиката за химн на Болшевишката партия.

За десетилетие след падането на СССР Русия имаше друг химн, без текст, "Патриотична песен" на Михаил Глинка, но той бе сменен от Путин през 2000 г. в самото начало на първия му мандат.

Ето и версията на Леао и 7Cs, която може да бъде слушана и в Apple Music и Spotify: