Съдия Хайгухи Бодикян от Софийския градски съд ще гледа делото за фалита на двете дъщерни дружества на френската компания "Белведере".

Днес в 9.54 ч. е било проведено случайното разпределение на делото от зам.-шефа на СГС и ръководител на Търговското отделение Иво Дачев, пише "Правен свят".

Това се наложи след като други двама съдии си направиха отвод. Най-напред това стори Румяна Ченалова (тя бе избрана с жребий неясно защо не от Дачев, а от неговата колежка Богдана Желявска, б.р.), като мотивът й бе, че срещу нея е образувано дисциплинарно производство във връзка с този казус.

Делото нашумя, когато френският посланик Ксавие дьо Кабан каза в студиото на БТВ, че у нас с помощта на съда се извършва кражба на дъщерни дружества на френския алкохолен гигант "Белведере".

Същевременно адвокатите на дружеството поискаха отвод на целия СГС заради защитната позиция спрямо Ченалова, качена на сайта на съда по този казус.

В понеделник стана ясно, че и вторият определен съдия – Пламен Колев, също си е направил отвод. Той изтъкна, че "цитираното от страните в процеса изявление, направено от името на СГС, с което са изнесени относими към спора факти и изводите, направени въз основа на тях, не биха могли да повлияят на вътрешното му убеждение".

"Спецификата на правораздавателната дейност представлява винаги неизгоден за едната страна изход от делото. В случая, че настоящият състав не се отведе и по отношение на ответниците бъде постановен неблагоприятен за тях акт, те ще го свържат с направеното от тях внушение, че изявлението на ръководството на СГС е повлияло върху съдията. Т.е. за наличието на някаква извън процесуална зависимост. Това би довело до съмнения в обективността на процеса", изтъква още съдия Колев пред "Правен свят".

Същевременно още една фирма е предявила иск като кредитор по този казус. Става дума за полската компания "Polmos Lancut S.A." С нея кредиторите по делото стават осем.