"Снощи беше извършено покушение срещу българската демокрация".

Това заяви Даниел Митов (ГЕРБ) в декларация в парламента по повод задържането на лидера на партията Бойко Борисов

"Страхът от загубата на власт се оказа още по-силен мотиватор", заяви Митов.

Според него власта действа с "подход, присъщ само на комунисти и фашисти".

"Беше направен опит да бъде разрушен един от базовите консенсуси - за отказ от политичеко насилие", каза Митов.

Според него става дума за среднощни обиски и арести без съдебно рзрешение.

"Само Гестапо и НКВД биха се гордели", заяви Митов.

И допълни, че целта е да се отклони фокусът на общественото внимание от провалите на правителството, свързани с инфлацията, цените, оказването на военна помощ за Украйна и др.

"Хлябът е скъп, зрелищата засега безплатни. Никой не е над зкаона, но това важи и за тези, които нарушават основния закон", каза още Митов.

Той допълни, че преди да нападне СССР през 1941 г. Хитлер е смятал, че само ще ритне вратата и конструкцията ще падне. Според него същото вероятно си е мислел и Путин, когато е нападнал Украйна.

"Подозирам, че и вашето правителство си е казвало същото за ГЕРБ. Този подмолен удар ще стегне и мобилизра опозицията", заяви Митов.

И допълни, че от днес ГЕРБ ще работи за предизвикване на предсрочни парламентарни избори.

"Няма никой над закона", отговори Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Репликата му бе последвана от викове "Оставка" от страна на ГЕРБ.

Гюров изтъкна, че стотици българи са протестирали за това да има законност, ред и реална борба с корупцията.

"Това са нормални следствени действия", заяви той.

И допълни, че дали има престъпление ще кажат следствените органи.

"До момента не сме видели неправомерни действия от МВР. Очакваме, че полицията има достатъчно доказатлества. Имаме своите опасения спрямо прокуратурата. България трябва да стане нормална европейска държава", каза Гюров.

Георги Свиленски (БСП) заяви по адрес на ГЕРБ, че тази партия 12 години е извършвала покушения върху българската демокрация. Според него в ГЕРБ се страхуват, защото са съпричастни към това, което се случва.

Думите на Свиленски станаха повод цялата група на ГЕРБ да го заобиколи на трибуната. Заради суматохата председателят на парламента Никола Минчев обяви почивка.

След почивката обстановката се успокои и Свиленски продължи с декларацията си. Той заяви, че БСП има дългогодишна политика на борба срещу корупцията по време на управлението на ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ за пореден път изтъкна, че отдавна искат от МВР документи, за да твърдят, че има полицейщина. И припомни, че и Бойко Борисов и Цветан Цветанов са казвали в първия си мандат, че никой не е над закона.

От ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

Йордан Цонев (ДПС) изтъкна, че органите на държавата са били превърнати в бухалки още по времето на ГЕРБ. Според него на това трябва да се сложи край. Цонев обаче се обяви против реваншизма и заяви, че всичко трябва да се извършва по законовите правила. Според Цонев вътрешният министър Бойко Рашков върши беззакония и стои над закона.

"Добрите намерения да се въздаде справедливост трябва да са по законовия ред".

Това каза още Цонев. Според него все още не е ясно дали арестът на Борисов е извършен в рамките на законността. ДПС щяло да защитава всеки, срещу който е извършена полицейска репресия без да става адвокат на никого. Цонев намекна, че и срещу сегашните министри един ден може да има подобни действия от органите на реда.

„Върховенството на закона не е селективен принцип, който се отстоява само ако отговаря на политическите ни и емоционални пристрастия.“

Това написа днес във фейсбук българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев. Той е и зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

„Настоящ министър-председател дава показания и след това МВР предприема нощни действия „по неотложност“ срещу бивш министър-председател с аргумент за „изнуда“, но и със съобщение, че е съгласувано с Европейската прокуратура? Без съдебно решение, без прокурорска заповед, но с голям сензационен ефект. Отново с надеждата лошото чувство да остане и от основната политическа опозиция на сегашното управление да се откажат хора чрез всяване на страх. Никой не е над закона! Нито сегашен (особено над Конституцията), нито бивш премиер, но за всеки важат принципите на правото. Желанието за зрелищата, политическия ПР и отклоняване на общественото внимание от основните теми, а именно войната в Украйна и с какво ще помогнем, икономическата криза, цените, инфлацията и т.н., не оправдават потъпкването на правото. Не по този начин! Това са методи от времето на комунизма. Ако има доказателства, има и законен начин за разследване и действия, но това, което сега се прави, е политическа репресия. Омразата трябва да отстъпи пред правото! Не може да оправдаваме неправда с това, че смятаме, че и други са правили така. Това прави и московската дезинформация, като обвинява САЩ, че също са били агресори“, допълва Ковачев.