Осем бивши български премиери освен Бойко Борисов са били арестувани, а трима от тях - и екзекутирани, сочи политическата история на България. Така че задържането на лидера на ГЕРБ не е никакъв прецедент.

Богдан Филов

Арестуван няколко дни след Деветосептемврийския преврат, Филов веднага е изпратен под конвой в София (в сградата на „Славянска беседа“) и десетина дни по-късно (21 септември) – на тримесечни разпити в хотел в Съветския съюз заедно с останалите регенти и повечето министри. На 3 януари 1945 г. Филов и останалите му колеги са върнати в България с влак и изправени пред Първи състав на Народния съд. Посреща хладнокръвно и смъртната си присъда. Екзекутиран е заедно с другите регенти, министри, депутати през нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. През 1996 година присъдата е отменена с Решение № 172 на Върховния съд.

Добри Божилов

Със същата съдба като Богдан Филов. Екзекутиран същата нощ. През 1996 година присъдата е отменена с Решение № 172 на Върховния съд.

Иван Багрянов

Идентично с Богдан Филов и Добри Божилов.

Константин Муравиев

Константин Муравиев е осъден на доживотен затвор от т.нар. Народен съд. (Тази присъда е отменена с Решение № 172 на Върховния съд от 1996 г.) Муравиев е помилван, но оставен под домашен арест, в навечерието на изборите през есента на 1945 година. По-късно отново е в затвора, освободен е 1955 г., на следващата година е арестуван отново и е изпратен в концлагера Белене. Остава в затвора до 1961 г.

Андрей Луканов

Луканов е арестуван по обвинение за присвояване в особено големи размери. Той остава в ареста от 9 юли до 30 декември 1992 г. По-късно делото му е прекратено, а през 1997 г., вече след убийството на бившия премиер, арестът му е обявен за незаконен от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Гриша Филипов

На 14 юли 1992 г. Гриша Филипов бе арестуван като обвиняем по дело №3 за помощите, които БКП е отпускала на братски режими, но месец по-късно бе пуснат, за да се лекува. Умира от рак през 1994 година.

Георги Атанасов

През ноември 1992 г. бе осъден на 10 години затвор за финансови престъпления но бе помилван през 1994 г. от Желю Желев по здравословни причини. 

Тодор Живков

Тодор Живков е арестуван на 18 януари 1990 г. и е обвинен в редица престъпления. През юли 1990 г. мярката му за неотклонение „задържане под стража“ е заменена с „домашен арест“. Главната прокуратура започва срещу него 5 дела, които бяха прекратени с неговата смърт.