У нас са пристигнали 94 500 украинци, като 50 000 от тях са останали, каза на брифинг в МС шефът на координационния щаб Валери Рачев.

Около 25 000 души са настанени в хотели. 

Общо в ЕС има 3,1 млн. бежанци, като най-много са в Полша - 2 млн., в Румъния - 600 000, в Словакия - 210 000, в Унгария - 250 000 души.

Пикът е спаднал, констатира Рачев.

"Вчера са преминали 4556 украинци, 2356 са останали. Всички автобуси снощи дойдоха със запазени места по хотели. Най-много бяха настанени в Кранево и Варна, за първи път настанихме хора в Горна Оряховица", каза Валери Рачев.

Зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев отчете, че са развърнати регистрационни центрове по границите. Повечето настанени са в големи хотели по Черноморието, където било засилено полицейското присъствие с оглед защитата им. 

Няма хора, оставени на улицата, заяви Темелакиев.

Ще се изградят и мобилни екипи за регистрация на места, където има голямо струпване на хора. 

Няма нито един украински гражданин, който да се е регистрирал в дирекциите "Социално подпомагане", а ако го направи, ще получи еднократна помощ от 375 лева, казаха от Министерството на труда и социалната политика. Това вероятно се дължи на факта, че никой не е обяснил тази възможност на бягащите от войната.