Германският канцлер Олаф Шолц днес е говорил по телефона с руския президент Владимир Путин близо един час. От Кремъл заявиха, че разговорът е бил с много остър тон, но Москва смятала, че е важно да има комуникация.

Шолц е настоял Русия да прекрати незабавно военните действия в Украйна, да съдейства за спешното решаване на хуманитарната криза и да премине към търсене на дипломатическо решение на конфликта, съобщиха от кабинета на канцлера.

Путин е заявил, че от руска страна се прави всичко, за да се избягват цивилните жертви. Той освен това е обвинил Украйна, че спъва преговорите, поставяйки непрекъснато нови и нови нереалистични искания.

Руският президент също така е посочил, че при обстрел на жилищни квартали в Донецк и Макийвка се е стигнало до много цивилни жертви, но „Западът игнорира това престъпление“.

Путин подчертал, че цивилните могат да напускат военните зони и в четвъртък 43 000 души са успели да излязат от Мариупол.

Той  е информирал Шолц за напредъка на преговорите с Украйна.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков е още рано да се говори за възможно споразумение.

„Мога само да кажа, че руската делегация показва готовност да работи много по-бързо, докато украинската не била съгласна да се ускорява темпото на преговорите“, заяви той.

Путин е казал на Шолц, че Русия е заинтересована да с енамери решение при заявените от нея вече условия – Украйна да е неутрална, да обяви Донецк и Луганск за независими и да признае, че Крим е руски.