Министерството на финансите обяви успешно приключване на бюджетната година с така или иначе прогнозирания дефицит от 3,7% от БВП.

Този процент се равнява на около 3 млрд. лв. Все пак България е надскочила разрешения дефицит от максимум 3 на сто от БВП.

"Това съответства на актуализираните разчети за годината по приетата актуализация на бюджета за 2014 година", посочват от МФ.

От МФ определят декември като изключително динамичен за министерството, като успоредно с интензивната работа по изпълнението на бюджета успешно са били изпратени към Европейската комисия сертификати, отчети за разходите и заявления за междинни плащания по седемте оперативни програми в размер на близо 900 млн. лв., които предстои да бъдат възстановени.

Заедно с това от ведомството на Владислав Горанов отчитат и, че необходимият от 3,7 млрд. лв. ресурс за Фонда за гарантиране на влоговете бе предоставен в срок. Фондът изплаща засега безпроблемно гарантираните до 196 000 лв. на вложителите в КТБ.

Въпреки изключително кратките срокове е внесен и приет от 43-тото Народно събрание Закон за държавния бюджет на България за 2015 г., хвалят се още от МФ.