На 4 януари 1990 г. е учредено е Движението за права и свободи. ДПС е центристка политическа парти, ползваща се с подкрепата главно на етническите турци и други мюсюлмани в България, определяща се като либерална партия и член на Либералния интернационал. ДПС се учредява няколко месеца преди провеждането на избори за VII Велико Народно събрание. За председател на партията е избран Ахмед Доган, а за първи организационен секретар Йенал Бекир.

Ахмед Доган и Йенал Бекир (вдясно) на Националната учредителна конференция на ДПС в София - 26 март 1990 година. 

Макар че Движението е определяно като наследник на Турското национално-освободително движение в България, съществувало през 1985-1986 година, Ахмед Доган, както и други водещи фигури на ДПС са бивши активни агенти на Държавна сигурност, пряко отговорна за провеждане на т.нар. Възродителен процес.

Скоро след създаването на ДПС възниква спор около казуса доколко съществуването ѝ не противоречи на глава Първа, чл. 11, ал. 4 от Конституцията на Република България, който гласи: "Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт." На 8 октомври 1991 г. група от 93 депутати от Великото народно събрание завеждат по този въпрос дело в Конституционния съд на Република България. На 21 април 1992 г. Конституционният съд излиза с решение, което отхвърля искането ДПС да бъде призната за противоконституционна.

В момента председател на ДПС е Лютви Местан.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 4 януари по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив