Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изпрати група наблюдатели в Украйна, които трябва да пристигнат там тази вечер, предаде АФП.

Очаква се те да представят пред организацията безпристрастна и неутрална оценка на това, което в момента се случва в страната.

За да започне да действа пълноценно групата наблюдатели обаче, Русия трябва да оттегли и последните си възражения към работата им, изтъкнаха източниците на АФП. По-рано руският постоянен представител в ОССЕ Андрей Келин заяви, че големи мисии от наблюдатели в конфликтните райони не винаги са полезни. Той допълни, е пратениците на организацията в Косово и Южна Осетия са изиграли по-скоро отрицателна роля.

Зам. държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че мисията трябва да се отправи първо към Крим. Според нея разположените на ключови места на полуострова руски войски биха могли да бъдат заменени от емисари на ООН или ОССЕ.

Преди това от кабинета на германския канцлер Ангела Меркел заявиха, че тя се договорила с руския президент Владимир Путин за създаването на комисия по разследване на ситуацията в Крим под егидата на ОССЕ. В Москва засега не коментират тази информация.

В Крим е напрегнато, след като на 1 март горната камара на руския парламент разреши на Владимир Путин да прати армия на полуострова. 58 на сто от населението му е руско и се противопоставя на централната власт в Украйна.