"Атака" ще възобнови опитите си да върне стария по-либерален режим на тютюнопушене. 

Това съобщи Нюз.бг, позовавайки се на думи на депутата на Волен Сидеров - проф. Станислав Станилов. Националистите смятат отново (както и в миналия парламент) да внесат промени в Закона за здравето, с които се разрешава тютюневия дим в обособени места.

Идеята е в едни помещения да може да се пуши, в други да не може, като между тях трябва да има изолация, обяснил Станилов.

По думите му сегашният режим на тотална забрана за тютюнопушене на закрити публични места нарушава правата на хората, които искат да си запалят цигара в ресторанта.

"В различните европейски страни практиката по темата с цигарите в заведенията е различна. В Германия, ако искаш да отвориш ресторант, в който да се пуши, се изисква лиценз. При нас всичко е с брадвата", коментира депутатът.

Друг аргумент на атакистите е, че така или иначе забраната у нас не се спазва.

Станилов е убеден, че няма да срещне подкрепа в парламентарната комисия по здравеопазване, в която не само че членуват много лекари, но и се председателства от бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тонев е депутат от листите на ГЕРБ, която въведе тоталната забрана и която не допусна либерализация и в миналия парламент, когато пак имаше внесени изменения в закона.

"Те (депутатите в ресорната комисия, б.р.) гласуват като по команда. В пленарна зала пак гласуват като по команда, но ние дърпаме котката за опашката, пак ще внесем промените в закона. Може би в нечия глава ще влезе нещо", надява се Станилов.

Той е оптимист, че този път може и да се събере нужното мнозинство, за да минат поправките.

"Всяко общество трябва да узрее, за да забрани тютюнопушенето", смята Станислав Станилов.

Според него трябва да се приемат закони, които могат да сработят. Такъв не е случаят със забраната за пушене в закрити обществени места у нас.

Закони, за които се знае, че няма да работят, няма смисъл да се приемат, убеден е атакистът.

Дискусия за връщане на стария режим на пушене в разделени заведения се разви и през ноември, като отново беше подета от "Атака", които запитаха здравния министър Петър Москов за това колко акта за нарушаване на забраната са наложени. Тогава Москов коментира, че въпреки че е "злокачествен пушач", няма да подкрепи атакистите.