Главна дирекция "Национална полиция" предава на прокуратурата разследването си за цената на електроенергията, след като стига до извода, че са налице данни за извършено престъпление. Това съобщиха днес от ведомството. 

Става дума за периода от юни до август на миналата година, когато цените на българската независима енергийна борса в сегмента "Ден напред" избухнаха. Стигна се до цени от по 400 лв. за мегаватчас, каквито към онзи момент бяха невиждани у нас. Тогава ситуацията се обясняваше с изкуствен дефицит, заради износа от страната и с високите летни температури. 

Днес от ГДНП казват, че са изискали информация  от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), „ТЕЦ Марица изток 2“ и Българската независима енергийна борса (БНЕБ).  Създали и експертна група между разследващите и КЕВР, която анализирала документите. 

"Според данните до момента е изяснено, че съществува реална възможност БЕХ ЕАД, което е предприятие с преобладаващо държавно участие и господстващо положение на пазара на едро на електроенергия, чрез определено дъщерно дружество, да намалява или преустановява предоставянето на ликвидност за пазара „Ден напред", пише в днешното съобщение на ГДНП. 

БЕХ е компанията-майка на българската енергетика и към онзи момент се управляваше от кадри на ГЕРБ. 

Освен това - разследването показало, че за периода от 15.07.2021 г. до 3.08.2021 г. са работили само две генериращи мощности на „ТЕЦ Марица изток 2", а след 4.08.2021 г. постепенно са включени и останалите генериращи мощности, при което двойно се е увеличила произведената и включена в електроенергийната система електроенергия и цената бележи рязък спад в края на периода – от 300 на 180 лв., при включени 5 генериращи блока на „ТЕЦ Марица изток 2".

"Анализът на тази информация води до заключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени (т.н. Задържане на капацитет, съгласно Регламент (ЕС) 1227/2011 г.). Може да се направи и обосновано предположение, че длъжностни лица от „ТЕЦ Марица изток 2" са осъществили състава на престъпление по смисъла на чл. 219 от НК и от това са последвали значителни щети за предприятието, които в конкретния случаи се изразяват в нереализирана печалба", пише в съобщението на МВР.