Токът за бита няма да поскъпне след отпадане на мораториума, но се очаква увеличение на цените на топлоенергията и водата - това каза председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров пред парламентарната енергийна комисия. 

Думите му следват поредица от предричания - най-вече от опозицията - че мораториумът ще увеличи цените след себе си. Това беше реалистичен сценарий, но правителството покри всички загуби на ЕРП-тата, които можеха да опитат сега да запълнят празнините си. 

"Токът няма да се вдига. Има силен натиск за вдигане цената на топлоенергията и силен натиск за вдигане цената на ВиК услугите.

Доколко това ще е така и дали ще стане от 1 април, Комисията ще прецени. Съществува и възможност това да се случи наведнъж от 1 юли", заяви Тодоров. 

Припомняме, че искането на "Булгаргаз" за повишение на природния газ е с цели 60%. Решението е на КЕВР. 

Тодоров подчерта, че през последната седмица се наблюдава успоконие на "лудницата" по пазарите за природен газ и че дори може да бъде открит осезаем тренд за спад. 

Разбира се, всичко зависи най-вече от войната, която Русия води срещу Украйна. Според председателя на КЕВР, ако войната бъде прекратена скоро, то натискът върху цените ще падне и до края на 2023 година ще видим същите цени като през 2021 г. 

Ако "Газпром" продължава да бъде изолиран като дългосрочен партньор, ще има повишение за година, но след това успокоение, подчерта още той.