Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз извади 62 клуба заради участието им в конгреса на Димитър Бербатов на 18 март, на който бившият №9 се провъзгласи за президент на централата след проведен вот.

Те са изредени на сайта на БФС.

"Членовете на ИК също така се запознаха със становищата на Аматьорската футболна лига и Комисията „Етика и феърплей“ (от 22.03.2022 г.) по повод организираното на 18.03.2022 г. в Националния дворец на културата и несъвместимо с членството в БФС събиране на клубове, и прие тяхното предложение към участвалите аматьорски футболни клубове да бъдат приложени най-строги санкции на основание чл. 28, ал. 1, т. 2 от Устава на БФС, а именно – следните клубове да бъдат изключени като членове на БФС, а отборите им да бъдат извадени от първенствата в системата на БФС...", се казва в съобщението.

Други 42 клуба са изключени от родния футболен живот за други четири нарушения. Така общият брой става 104. Но и сред тези 42 клуба има такива, които бяха представени на сбирката миналия петък.

Като например ФК "Балкан" (Варвара), който се представлява от опозиционера специалист по спортно право Георги Градев.

Дисциплинарната комисия ще се произнесе за трите професионални клуба, начело с ЦСКА-София, които бяха на събранието на Бербатов. Очаква се да понесат клубни и индивидуални санкции (присъствалите делегати).

Любопитно е, че съобщението на БФС за днешния Изпълком започва така:

"На днешното си заседание Изпълнителният комитет на БФС прие решение за свикване на Общо събрание на Българския футболен съюз, на което да се разгледат:
Отчет на Изпълнителния комитет на БФС за срока на мандата 2018 – 2022 г.; Програма на БФС за развитието на футбола за срока на мандата 2022 – 2026 г.; Проект на бюджет на БФС за периода 2022 – 2026 г."

От това излиза, че БФС свиква Общо събрание (конгрес), на което този път няма точки за избор на президент и ИК, след като на 1 март отмени конгреса на 18 март. Няма обаче дата. Формалната причина за отмяна на събранието, насрочено по редовен ред за миналия петък, бе фактът, че избраното миналата есен ръководство още не е вписано, предвид жалбите на Бербатов и компания.

По-рано днес БФС разпространи писмо на ФИФА и УЕФА във връзка с петъчните събития. Там личи предупреждение за санкции и приканване министърът на младежта и спорта Радостин Василев да обясни позицията си.

Борислав Михайлов пък излезе с позиция в профила си във фейсбук, където заявява следното: