Вчера премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов обявиха подписването на стратегически меморандум между София и американски консорциум за инвестиции в чиста енергия за около 1 млрд. долара. Става дума за съвместен проект на британската Gemcorp и американската IP3 Corporation. 

Буквално часове по-късно обаче, разследващият сайт Bird съобщи, че сделката може да се окаже изключително съмнителна, особено в разгара на руската инвазия в Украйна. 

За какво става дума? 

Изпълнителен директор на Gemcorp е българинът Атанас Бостанджиев, който вчера подписа и сделката с Петков и Николов. Според Bird обаче, собственик и съосновател е руският бизнесмен Алберт Авдолян, смятан за приближен на Сергей Чемезов. Чемезов е колега на Путин от годините му в КГБ и един от най-доверените негови хора. Поради това той е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС.

Самият Бостанджиев пък е бил управител на лондонското инвестиционно крило на санкционираната руска банка ВТБ - VTB Capital. Кредитното дружество е известно като "банката на Путин". Именно покрай тази връзка фондът Gemcorp, Алберт Авдолян и Атанас Бостанджиев попадат през 2017 г. в докладите на американското финансово разузнаване FINCEN, което следи за съмнителни доларови трансакции, пише Bird.

Конкретната причина те да бъдат докладвани са „трансакции в юрисдикции с голям риск от пране на пари“, но финансовото разузнаване ги квалифицира също така като „руски политически свързани лица“ /Russian Politically-Exposed Persons/, заради връзката им със санкционираната руска банка ВТБ.

В документа се припомня и общият бизнес на Авдолян със Сергей Адониев в телекомуникационния сектор с фирмата „Скартел“. Адониев, за когото има данни, че е бил осъждан в САЩ за контрабанда на дрога, стана известен като притежател на български паспорт за заслуги. Впоследствие паспортът му бе отнет. Децата на Адониев обаче запазиха българското си гражданство и фигурират в регистъра на Люксембург като притежатели на значителни активи с българските си паспорти.

Друг приближен на Авдолян, както и на Адониев, е шефът на „Ростех“ Сергей Чемезов. Известно е, че „Ростех“ има участие в бизнес проектите на Авдолян и Адониев още от времето на „Скартел“, но и в по-ново време в проекти за въгледобив в Далечния изток. Така например през 2020 г. 95% от Елгинското въглищно находище минават във владение на «А-проперти» на Авдолян, а 5% отиват в „Ростех“. Има данни, че сделката е финансирана от Газпромбанк.

Освен с бизнес, Чемезов и Авдолян се занимават съвместно с благотворителност в образователния център "Точка на бъдещето" в Иркутск.

„За Алберт Авдолян и за мен Иркуткс е наша малка родина“ – казва Чемезов при откриването на центъра през септември 2020 г.

Той уточнява, че средствата идват основно от Авдолян, но е вложил и свои пари в начинанието.

Чемезов и Путин са близки още от времето, когато са служили в КГБ в Източна Германия. След като Путин идва на власт кариерата на Чемезов е във възход. Той оглавява външноикономическите връзки на президентската администрация на Русия, а от 2007-а е шеф на военнопромишлената корпорация „Ростех“.

Още през 2014 г. Чемезов беше включен в санкционния списък на Министерството на финансите на САЩ и на Европейския съюз. От 3 март т.г., след руската агресия срещу Украйна, САЩ санкционираха и неговите роднини. На 15 март т.г. Испания арестува яхтата на Чемезов Valerie в Барселона, която се оценява на 140 милиона долара. 

Що се отнася до американската компания в консорциума, тя е фирма за развитие на технологии за ядрена енергия и е основата през 2016 г. 

Засега официален отговор на съмненията за руски връзки от правителството няма, очаква се такава да дойде днес следобед от енергийното министерство. 

За "24 часа" обаче, неофициален източник от кабинета обяснява, че "от 3-4 години Gemcorp няма никаки руски капитали". И подчертава, че дори "нашите служби да не са си свършили работата, със сигурност американските са".