Създателят на формата за изображение GIF Стийв Уилхайт е починал от COVID-19 на 74 години, съобщи американското национално радио. 

GIF, или Graphics Interchange Format, е една от ключовите разработки, която позволи разпращане на изображения онлайн, когато скоростите в интернет бяха изключително бавни в сравнение с днешните. Уилхайт го разработва през далечната 1987 г., когато още работи в CompuServe, един от най-старите интернет доставчици в света.

GIF позволява само до 256 цвята, но за сметка на това Уилхайт позволява в един файл да има много кадри - което го превръща в перфектен метод за запазване на кратки анимации. Компютърният специалист го разработва напълно сам. Скоро след това AOL, друг голям доставчик на интернет в САЩ купува CompuServe и оставя патента за GIF да изтече, което води и до неговата масовост.

GIF също така дълго време беше единственият формат, поддържащ прозрачност - друга ключова функция за развитие на дизайна на интернет страниците. В това отношение той бе заменен от PNG.

До 2000 г. Уилхайт работи в CompuServe, където помага за множество софтуерни проекти на тогавашния интернет гигант. След това се пенсионира, а името му се появява в публичното пространство, само когато се повдига спорът дали GIF се произнася "гиф" или "джиф". Дори се наложи Уилхайт да обори Оксфордския речник, който приема за правилни и двете произношения.

"Те бъркат. Това е меко G и се произнася джиф. Точка по въпроса", отсече Уилхайт през 2013 г.