На 1-ви март 2014 г. clubz.bg беше пуснат публично в световната мрежа. И макар рожденият ни ден още да предстои, годината свърши, и решихме да ви представим най-четените материали за този кратък, но бурен период.

Преди това обаче - малко статистика. Не за да се похвалим, а за да благодарим.

През тези 9 месеца екипът на Клуб Z публикува 11 411 материала. За нас писаха или бяха превеждани 180 български и чужди автори - колеги журналисти, икономисти, политолози, анализатори, политици, спортисти, и няколко от вас самите - нашите читатели. 13 556 от вас харесаха страницата ни във Фейсбук, а в най-силният ни ден - 27 юни - през сайта минаха над 34 000 уникални потребители, като за малко наведнъж онлайн бяха 1457 души. Октомври обаче се оказа най-успешният ни месец - над 420 000 ни посетиха, което ни позволи да минем 1 милион импресии.

За което ви благодарим - без вас и вашата подкрепа нашата зебричка щеще да остане самотна. 

А сега е ред на най-четените материали, повечето от които, да си признаем нескромно, са впечатляващи като бройка за сайт на няколко месеца. Друга приятна изненада за нас е, че голяма част от тях са аналитични статии, което е и целта на нашето издание - не просто да ви информираме, но и да тълкуваме за вас процесите в държавата и по света. А вашият интерес към тях показва, че сме събрали една мислеща публика.

И така, ето ги:

 

Най-четените материали за 2014 г.:

1. Виж: Топ 510 на вложителите в КТБ - 66 923 четения - в който ви представихме разпространеният от Ivan Rachev във Фейсбук списък на вложителите от КТБ. И макар никой да не претендира за автентичност, имената в него ви заинтересуваха живо.

2. Жална му майка на българското кино (разследващо видео) - 54 919 четения - където за пръв път ви разказахме историята на Росица Караджова, 22-годишното момиче, което, с две думи, спря кранчето на корупцията в Националния филмов център, и до днес продължава да води борба срещу практиките на сега вече и.д директор на НФЦ Георги Чолаков. Борба, която ние продължихме, и ще продължим да отразяваме. Този материал събра и най-много коментари - зашеметяващите 199.

3. Сбъркали сте мястото - 45 143 - Най-четеният ни коментар, на Иван Бедров, е от онези редки журналистически творения, които можете да прочетете и сега, без думичка в тях да е не на място. Препоръчваме ви го.

4. Две Българии, има място за една - 27 944 - Кореспондентът ни в Брюксел Веселин Желев коментира рекордната сделка за българската ИТ компания Teleric, която бе закупена за 262,5 милиона долара. И същевременно ни описа изключително точно двете страни на монетата, която наричаме наша родина.

5. Тест показва: Маслото е пълно с вода и палма - 24 301 - когато публикувахме официалното изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", очаквахме интерес, но не и такова главозамайващо представяне. Но истината е, че е изключително важно да се интересуваме какво консумираме и с какво храним нашите деца и близки.

 

И още - най-четените материали по категория. Ако някой от материалите е в горната петица, включваме следващият с най-много четения.

Политика

Битката за ТВ7: гардове, джипове и лимузини - 17 163

Икономика

Черната дупка КТБ - 3,5 млрд. лв. неоткриваеми - 18 711

Светът

Нов студен душ върху скопските надежди за еврочленство - 9256

Спорт

КНДР е на финал на световното! - 7348

Култура

(Не)очаквано: заплашиха Росица Караджова с ДАНС - 10 585

Калейдоскоп

Как Деси от Лондон осигури топъл дом на 24 деца - 13 647

Технологии

Броиха 3 млн. за най-скъпия кемпер (видео) - 16 293

 

Надяваме се през тази нова година да ви информираме по-добре, да ви забавляваме по-добре, и да се връщате по-често при нас.