78 на сто от анкетираните граждани на европейски страни се страхуват, че конфликтът в Украйна може да прерасне в световна война. Три четвърти, че Русия може да използва ядрено оръжие.

42 на сто от българите смятат, че санкциите срещу Русия са твърде строги. За сравнение  средно 42% от анкетираните граждани на Европейския съюз подкрепят европейските санкции срещу Русия, а 43% дори биха искали да видят повече санкции.

90 на сто от европейците подкрепят приемането на бежанци от Украйна.

Над половината смятат, че Украйна трябва да бъде приета в Европейския съюз.

60 на сто смятат, че трябва да се създаде обща европейска армия. 52 на сто искат разходите за защита на тяхната държава да се увеличат.

Това са някои данни от сравнително международно изследване. То е проведено в периода 7-22 март 2022 г. сред 24 509 души в 24 държави от ЕС и 1505 души в още две европейски страни извън него - Швеция и Сърбия.

Най-големите притеснения на европейците в момента са страхът от разширяване на конфликта в Украйна, инфлацията и възможният недостиг на енергийни доставки. Проблеми, които бяха в челото на списъка с приоритети преди месец, като пандемията и климатичните промени, сега са отстъпили на заден план.

Подкрепата за Украйна   

- 42% подкрепят европейските санкции срещу Русия, а 43% дори биха искали да видят повече санкции. Само 15% казват, че санкциите са твърде строги – това мнение е най-популярно в Гърция, източните страни от ЕС – България, Словакия и Унгария, както и извън ЕС – в Сърбия.

Всъщност България е страната, в която цели 42 на сто от анкетираните казват, че санкциите са твърде строги. И това е най-високият процент сред гражданите на държавите, включени в изследването. В следващата - Словакия са 34 на сто, в Гърция - 32 на сто.

- Има висока готовност за приемане на бежанци в ЕС: повече от 90% от гражданите на Съюза са в подкрепа на приемането на бежанци. 50% подкрепят неограничен прием на бежанци. 44% предпочитат все пак да има ограничения.

 - Повече от половината от гражданите на ЕС вярват, че вече е предоставена доста подкрепа на Украйна. 43% биха искали да видят дори повече помощ. Португалия, Испания, Ирландия, Франция, Финландия и Швеция изразяват в най-голяма степен солидарност.

·- Само една пета са твърдо против приемането на Украйна в ЕС. 52% казват, че Украйна трябва да се присъедини към ЕС, 27% не могат да преценят. Полша, Естония, Литва, Ирландия и Испания подкрепят в най-голяма степен присъединяването на Украйна към ЕС.

Намаляване на енергийната зависимост

Осъзнаването на зависимостите на националните държави от руски внос е ясно (79% средно за ЕС), само Швеция се възприема като по-скоро независима от руската енергия. Преминаването към възобновяеми източници с цел да се намали зависимостта от руските енергийни доставки е добре възприето във всички държави (91%).

Обща европейска армия

Повече от половината от европейските граждани са притеснени, че екипировката и оперативните възможности на армията в тяхната държава не са задоволителни. 52% казват, че разходите за защита на тяхната страна трябва да се увеличат. Мнозинство от 60% сред анкетираните във всички страни подкрепя създаването на обща европейска армия. Желанието да се направи такава армия е най-силно в Португалия и Полша, Белгия, Литва, Испания и Румъния.

89 на сто от българите оценяват състоянието на армията като недобро. И това е най-високият процент сред анкетираните.

По-голяма роля на ЕС в световната политика

61% виждат голямо единодействие в днешната ситуация между страните членки на ЕС, а за 63% ЕС е стабилизираща света сила. Широкото мнозинство (78%) вярва, че ЕС трябва да играе по-активна роля в световната политика. В сравнение с останалите страни членки нагласите към ЕС са най-негативни в Гърция и България. Нагласите в Сърбия, която е със статут на страна кандидат за членство, също са критични към ЕС.

----

Изследването е проведено по метода CAWI (Computer Assisted Web Interviewing) в периода 7-22 март 2022 г. сред 24 509 души (24 004 респонденти от 24 държави от ЕС) и 1505 души в 2 европейски държави извън Съюза – Сърбия и Швейцария). Извадката за всяка от държавите е представителна за уеб активното население, възраст 18+). В България изследването е проведено от Кантар в сътрудничество с „Галъп интернешънъл болкан“.