Болничните листове ще се издават по нов ред от началото на 2015 година. Данните от тях ще бъдат подавани към Националния осигурителен институт (НОИ) единствено от лекарите, зъболекарите или лечебните заведения, и то по електронен път. Ангажимент на работодателите ще е да изпратят информацията от болничните, издадени до края на 2014 година. А пациентите ще продължават да получават хартиено копие на листа, но само, за да го представят на работодателя за оправдаване на отсъствието си от работа.

Така на практика от 1 януари започва да функционира електронният регистър на болничните листове на НОИ. За да подават данните за тях лекарите, зъболекарите и лечебните заведения трябва да имат електронен подпис и да се регистрират като потребители на уеб услугите на института.

Срещу такава регистрация всеки от тях ще получава уникален номер за издаването на всеки лист.

Попълването на данните на пациента вече ще става чрез нов вид формуляр. Работодателите няма да носят документацията за болничните в НОИ, но са длъжни да ги пазят 3 години след издаването им. Очаква се новата процедура да съкрати срока за изплащане на обезщетението от 15 на 5 работни дни.

Лекарите, които нямат електронен подпис или достъп до интернет, трябва да се снабдят с такива до края на юни. От 2016 г.е предвидено ще бъде въведено електронното подаване на документи и за излизане в майчинство.

Също от днес минималната работна заплата става 360 лева, осигурителният стаж за пенсиониране се увеличава с 4 месеца, а пенсионната възраст се замразява с държавния бюджет за 2015-а и този на държавното обществено осигуряване.

Според тригодишната бюджетна прогноза и държавния бюджет за 2015-а започва постепенен ръст на минималната работна заплата. Кат от 1 юли тя трябва да стане 380 лева.

Според бюджета на държавното обществено осигуряване максималният осигурителен доход се увеличава от 2400 на 2600 лева, а минималният за земеделските производители и тютюнопроизводителите - на 300 лева.

Условията за ранно пенсиониране на работещите първа и втора категория труд се запазват до края на 2015 г.

Промени има в изчисляване на размера на майчинството за първата година след раждането - обезщетението ще се пресмята върху доходите на майката за 2 години назад.

С промените в Кодекса за социално осигуряване влиза в сила и т. нар. свободен избор между НОИ и частен пенсионен фонд. От днес тези, които започват работа ще посочват изрично 5% от вноската им за пенсия да отива в частен фонд, а ако не, осигуровките им автоматично ще отиват в НОИ. Хората родени след 1959 г., няма да имат задължението да потвърждават избора си на частен фонд.