"Първо трябва да си отгововорим на въпроса дали г-жа Митрофанова е просто една зла леля, която има лошо отношение към България или това е систематично поведение, наредено от Кремъл".

Това заяви пред бТВ Димо Гяуров, бивш началник на разузнаването. Така той коментира изявленията на руския посланик у нас в последните дни.

Гяуров изтъкна, че тези изявления трябва да се гледат в контекста на всичко, което се е случвло напоследък.

"Самият прездент Путин обяви нашата азбука за македонска. Руското посолство в Северна Македония направи филмче, което тежко обижда нашата история. Мисля с, че не можем да го разглеждаме като индвидуално поведение", коментира Гяуров.

И допълни, че видеото как Русия изстрелва крилати ракети, публикувано на страницата на руското посолство, е "директна заплаха".

Според Гяуов изгонването на руски дипломати от България е сериозна мярка, но е закъсняла.

"Това трябваше да стане много отдавна. Руското посокство е много голямо, в пъти по-голямо от тези на западни страни. Те не са никакви дипломати, а разузнавачи", каза Гяуров.

Според него по цял свят има търпимост към разузнаването, когато то не е остро.

"Повечето държави знаят кой какъв е в съответната мисия. И ако не е нахално, ако не е безобразно се затварят очите. Тук сме свидетели на голямо нахалство", обясни Гяуров.

Според него България до голяма степен си е заслужила подобно отношение от Русия с пасивното си поведение.

"Трябва да си признаем, че това което ни се случва, грубо и безобразно отношение е до голяма стпеен заслужено. Ние години наред се правихме на неразбрали и нечули. Путин не знае за какво става дума ли? Тези около него са му казали? Години наред не реагирахме по отношение на икономическата, енергийната зависимост, правихме всичко възможно да потънем", коментира Гяуров.

И за пореден път изтъкна, че изпращането на военна помощ за Украйна не вкарва България директно във войната.

"Повтарянето на тази мантра обслужва руския интерес. Обслужва Путин. В международните отношения първо наведената глава пада", каза Гяуров.

Според него управленската коалиция е трудна и има лоша комуникация между властта и обществото.

"Премиерът се опитва да свърши цялата работа, или няма на кого да разчита, или няма годни хора да свършат работата, но така не бива да се прави", каза Гяуров.